Murăturile sunt cea mai banală, naturală și românească formă de PRO biotice, indiferent că vorbim de varză, gogonele, castraveți, gogoșari sau conopidă.
Ingredientele necesare pentru a pune conopida la murat:
– 3 kilograme de conopidă; – boabe de piper; – boabe de muştar; – sare grunjoasă; – rămurele de cimbru; – frunze de ţelină; – foi de dafin şi o rădăcină de hrean tăiată felii.
Cum se prepară conopida pentru iarnă
Saramura: După ce apa da în clocot, ia oală de pe aragaz şi pune-o deoparte câteva minute. Vei folosi apă sărată pentru a umple borcanele cu conopidă. Pe fundul borcanului trebuie să pui tulpinile de mărar, cimbrul şi ţelină şi 2-3 foi de dafin şi felii de hrean. Taie în bucăţele medii conopidă că să îţi încapă în borcan (orientează-te în funcţie de capacitatea acestuia).
Secretul ardelenilor: că să fie mai gustoasă, conopida se pune la murat împreună cu alte zarzavaturi şi legume delicioase: ceapă, morcovi, hrean, ardei uite şi se condimentează din plin cu seminţe de coriandru, sare şi puţin zahăr (un sfert de linguriţă). Zeamă din borcan trebuie să fie egală cu jumătate din volumului borcanului, altfel conopidă se va strică repede.