”Arma” secretă pentru a trece cu bine zilele friguroase. Nu vă imaginați ce beneficii poate avea. Așa ușor e

Sursă: Pixabay

Murăturile sunt cea mai banală, naturală și românească formă de PRO biotice, indiferent că vorbim de varză, gogonele, castraveți, gogoșari sau conopidă.

Mihaela Bilic, nutritionist, a avertizat cât este de important pentru sănătate să mâncăm murături. Ideal e să fie în saramură, care are la bază fermentația lactică, deși găsim din ce în ce mai rar murături la butoi, așa cum se puneau pe vremuri în orice gospodărie. Aşa că haideți să lăsăm ifosele deoparte și să redescoperim beneficiile alimentelor fermentate”, a scris Mihaela Bilic pe social media.
Multe gospodine, pe lângă tradiționalele gogonele murate sau castraveciori la borcan, pun şi conopidă. Astăzi vă dezvăluim care sunt secretele conopidei murate în oțet. Reţeta este simplă şi la îndemâna tuturor în această perioadă deoarece gem piețele cu ea.

Ingredientele necesare pentru a pune conopida la murat:

– 3 kilograme de conopidă; – boabe de piper; – boabe de muştar; – sare grunjoasă; – rămurele de cimbru; – frunze de ţelină; – foi de dafin şi o rădăcină de hrean tăiată felii.

Cum se prepară conopida pentru iarnă

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să speli borcanele în care vei pune leguma. Curăţă conopida mai întâi de frunze şi îndepărtează cotorul. Apoi, pune apa la fiert cu sarea grunjoasă (100 de grame la un litru de apă) şi câteva fâşii de hrean. În oala cu apă se pun şi boabele de muştar şi de piper, însă păstrează câteva şi pentru fundul borcanului.

Saramura: După ce apa da în clocot, ia oală de pe aragaz şi pune-o deoparte câteva minute. Vei folosi apă sărată pentru a umple borcanele cu conopidă. Pe fundul borcanului trebuie să pui tulpinile de mărar, cimbrul şi ţelină şi 2-3 foi de dafin şi felii de hrean. Taie în bucăţele medii conopidă că să îţi încapă în borcan (orientează-te în funcţie de capacitatea acestuia).

Secretul ardelenilor: că să fie mai gustoasă, conopida se pune la murat împreună cu alte zarzavaturi şi legume delicioase: ceapă, morcovi, hrean, ardei uite şi se condimentează din plin cu seminţe de coriandru, sare şi puţin zahăr (un sfert de linguriţă). Zeamă din borcan trebuie să fie egală cu jumătate din volumului borcanului, altfel conopidă se va strică repede.