Congresul SUA vrea să știe cine vinde cipuri către China comunistă
- Iulia Moise
- 10 noiembrie 2024, 11:24
Parlamentarii din Congresul SUA fac apel la cei mai importanți producători de echipamente semiconductoare din lume, KLA (KLAC.O), LAM (LRCX.O), Applied Materials (AMAT.O), Tokyo Electron (8035.T) și ASML (ASML.AS), să furnizeze detalii despre vânzările lor de cipuri către Republica Populară Chineză.
Congresul a trimis notificări producătorilor de cipuri
Republicanul John Moolenaar și democratul Raja Krishnamoorthi au trimis scrisori companiilor joi, în contextul reacțiilor împotriva noilor reguli americane, care restricționează și mai mult livrările de tehnologie către China.
„Înțelegem că unii (producători de tehnologie) cred că ar trebui să limităm expansiunea...controlului unilateral viitor al SUA, din cauza impactului perceput asupra competitivității acestui sector”, au scris parlamentarii.
„Cu toate acestea, controalele cu privire la export pur și simplu nu sunt exclusiviste”, au adăugat ei.
Companiile din SUA, Japonia și Olanda, reticente la noua măsură
Companiile americane KLA, LAM, Applied Materials, precum și Tokyo Electron din Japonia și ASML din Olanda nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Notificările vin în contextul opoziției chiar și din partea democraților față de următoarea rundă de reglementări privind exporturile, rundă întârziată mult de administrația Biden, menită să limiteze și mai mult accesul Beijingului la echipamentele de fabricare a cip-urilor.
Congresul va lua măsuri cu privire la exporturile către China
Washington se teme că progresul în capacitățile de producție de cipuri ale Chinei, alimentat de vânzările de echipamente din SUA, Olanda și Japonia, contribuie la modernizarea armatei Chinei.
Dar parlamentarii SUA au avut dificultăți în a convinge aliații săi din Japonia și Olanda să se alăture unei noi runde de măsuri viitoare, ceea ce a dus la temeri în industria americană că companiile din SUA vor fi afectate în mod injust de acestea, conform surselor reuters.com.
Într-o scrisoare din august, democrații din California au susținut că un nou set de controale la export „ar putea trimite companiile americane într-o spirală a morții”, pentru că aliații americani nu au impus restricții similare de export către China asupra propriilor lor companii.