Congresul SUA: Republicanii nu reușesc să-și aleagă reprezentantul

Congresul SUA: Republicanii nu reușesc să-și aleagă reprezentantul Sursa foto: pexels.com/david paterson

Tensiuni puternice în rândurile republicanilor cufundă Congresul Statelor Unite în incertitudine după o primă zi care s-a terminat cu un eșec.

Aşa ceva nu s-a mai întâmplat de 100 de ani: aleșii Camerei Reprezentanților Americii și-au închis ședința fără a putea alege un președinte, marți, 3 ianuarie 2023. Mare favorit pentru a o înlocui pe Nancy Pelosi, Kevin McCarthy, 50 de ani, nu a reuşit după trei voturi succesive să calmeze revolta provocată de un grup de "trumpiști" care îl consideră pe ales prea moderat. Aleșii au convenit să-și suspende voturile până miercuri dimineață – momentul pentru a negocia în culise.

Republicanii, care au ocupat majoritatea în camera inferioară la alegerile din noiembrie, au promis să-și folosească noua contraputere prin deschiderea unei serii de investigații asupra președintelui american Joe Biden. Dar lansarea unor astfel de ostilități este paralizată de aceste certuri interne: aleșii Camerei Reprezentanților nu pot depune oficial jurământul și, prin urmare, să deschidă vreo anchetă, până când nu este numit un președinte.

Donald Trump a criticat la finalul zilei o "agitație de prisos" în cadrul unui partid de la care dorește să obțină nominalizarea pentru a recuceri Casa Albă în 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alegerea "speakerului", a treia figură ca importanță din politica americană după președinte și vicepreședinte, necesită o majoritate de 218 voturi. Un prag pe care Kevin McCarthy nu l-a putut atinge, deoarece douăzeci de aleși "trumpiști" au decis să strice jocul. "Nu ar trebui să o luăm personal, dar viitorul țării noastre depinde de asta", a asigurat Chip Roy, un ales turbulent din Texas.

La începutul rundei a treia, începea să se simtă o oarecare agasare, republicanii mai moderați îndemnându-și colegii să se alinieze în jurul lui Kevin McCarthy. "Am venit aici pentru a face lucruri", a pledat liderul grupului republican Steve Scalise, afirmaţie care a provocat râsetele democraților.

Candidatura lui Kevin McCarthy este totuși susținută pe scară largă în cadrul partidului său: anunțul numirii sale în hemiciclu a fost primit cu o mare ovație în rândurile republicanilor.

Pe parcursul acestei proceduri, partidul lui Joe Biden s-a unit în jurul candidaturii liderului democrat Hakeem Jeffries, aplaudându-l în mod regulat pe alesul din New York în sunetele "Hakeem, Hakeem, Hakeem!". Dar nici acesta nu are suficiente voturi pentru a accesa funcţia.

Alegerea unui președinte al Camerei Reprezentanților ar putea dura câteva ore... sau câteva săptămâni: în 1856, abia după două luni aleșii Congresului au căzut de acord cu 133 de voturi.

Kevin McCarthy pare să dorească să ofere garanţii acestei ramuri conservatoare pentru a preveni o repetare a istoriei: în 2015, el nu reușise să devină președintele Camerei Reprezentanților în fața unei fronde a aripii de dreapta a partidului. Dar nu își poate permite să meargă mai departe și să se distanţeze de republicanii moderaţi. Deși marja sa de manevră este redusă, în prezent nu are niciun concurent credibil. Doar numele alesului din Ohio, Jim Jordan, circulă ca posibilă alternativă, fără ca șansele lui să pară serioase.

Cu republicanii majoritari în Cameră, Joe Biden și democrații nu vor putea realiza noi proiecte de anvergură. Dar cu un Senat în mâinile democraților, nici rivalii lor nu vor putea. Se vor înrădăcina într-o opoziție sistematică? Acest lucru ar necesita unitatea lor, în timp ce unii dintre aleșii lor – la fel ca în timpul votului bugetului înainte de Crăciun – au votat cu democrații, potrivit lepoint.fr

Alegerea "speakerului" servește, așadar, și la măsurarea capacității acestora de a aduce daune președintelui. Confruntarea cu o Cameră ostilă s-ar putea dovedi a fi un avantaj politic pentru Joe Biden, dacă își confirmă intenția de a candida din nou în 2024 – decizie pe care urmează să o anunțe la începutul acestui an. De asemenea, președintele a avut grijă să nu comenteze disensiunile republicane, purtătorul de cuvânt al său, Karine Jean-Pierre, asigurând că liderul democrat "nu va interveni în acest proces".

În caz de paralizie legislativă, el va pune cu siguranţă blocarea pe seama republicanilor slăbiți, sperând să întoarcă situația în avantajul său.

(Traducerea Rador)