Congresul SUA nu dă spionul U-2 „Dragon Lady” pe drone

Congresul SUA nu dă spionul U-2 „Dragon Lady” pe drone

O vreme, soarta avionului spion U-2 "Dragon Lady", a cărui concepție datează din anii 1950, părea pecetluită.

US Air Force, care căuta să facă economii prin retragerea din serviciu a aparatelor mai vechi, a estimat că drona HALE (High Altitude Long Endurance) RQ-4 Global Hawk își poate îndeplini cu ușurință misiunile.

Drept urmare, retragerea lui U-2 fusese programată pentru 2019. Numai că aleșii din Congres nu au fost de aceeași părere. Chiar dacă un U-2 nu poate rivaliza cu RQ-4 Global în termeni de autonomie, drona concepută de Northop-Grumman putând zbura peste 30 de ore, s-a apreciat că emblematicul avion-spion are alte atuuri.

Cum ar fi capacitatea de a îmbarca o sarcină utilă de două ori mai mare decât  RQ-4 Global. Sau acela de a putea opera mai mulți senzori - mai eficient decât RQ-4 - în același timp.

Și, mai ales, să nu depindă de o legătură prin satelit pentru a opera, ceea ce îi permitea să zboare în orice vreme la o altitudine de peste 21.000 de metri.

În cele din urmă, în 2017, Congresul i-a audiat pe oficialii aviației americane , mai ales că perspectiva creșterii semnificative a bugetului alocat Pentagonului ar facilita întreținerea acestei aeronave.

„Planificăm să păstrăm această platformă în viitor”, deoarece „este o capacitate de care avem nevoie”, având în vedere că „lumea s-a schimbat începând cu 2014”, a anunțat generalul James Martin, la acea vreme secretar adjunct al forța aeriană a SUA pentru buget.

La ora actuală, se vorbește despre păstrarea a 31 de U-2 (din care patru pentru antrenamente) cel puțin până în 2025.

Și aceste avioane vor continua să fie modernizate, atât în ceea ce privește avionica, cât și senzorii.

Ne puteți urmări și pe Google News