Preşedintele Congresului Mondial Evreiesc (WJC), Ronald Lauder, i-a cerut lui Papa Francisc să acţioneze pentru a ajuta la eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza, a anunţat organizaţia, relatează AFP.
Papa Francisc poate juca un rol determinant. Azi, Preşedintele Congresului Mondial Evreiesc (WJC), Ronald Lauder, i-a cerut Papei Francisc să acţioneze pentru a ajuta la eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza, a anunţat organizaţia, relatează AFP.
În cursul unei audienţe la Vatican, Ronald Lauder i-a cerut Papei să-şi folosească „autoritatea morală pentru a solicita întoarcerea în siguranţă a ostaticilor”, a declarat președintele Congresului potrivit unui comunicat.
Aceasta întâlnire fusese planificată pentru începutul lunii septembrie, a precizat Vaticanul într-un comunicat.
Papa Francisc a cerut public eliberarea ostaticilor
Potrivit Israelul numărul ostaticilor este în creștere, la 203, numărul de persoane luate ostatice de mişcarea islamistă palestiniană în timpul atacului din 7 octombrie asupra teritoriului israelian.
Suveranul Pontif, în vârsta de 86 de ani, a cerut public eliberarea ostaticilor, exprimându-şi îngrijorarea faţă de civilii din Fâşia Gaza.
Conflictul s-a soldat cu peste 1.400 de morţi de partea israeliană, potrivit Israelului, şi 3.785 de morţi de partea palestiniană în represaliile israeliene, dintre care peste 1.500 de copii, potrivit autorităţilor locale aflate sub controlul Hamas.
Creat în 1936, Congresul Mondial Evreiesc este reprezentat de comunităţile evreieşti din aproximativ o sută de ţări, alături de guverne şi organizaţii internaţionale, potrivit AGERPRES.
Hamas deține circa 200 de ostatici ce provin din cel puțin 15 state diferite ori israelieni cu dublă naționalitate
Numeroși străini au fost uciși, luați ostatici ori au dispărut în urma atacurilor din 7 octombrie duse de mișcarea islamistă Hamas împotriva Israelului și în care și-au pierdut viața circa 1.300 de persoane de partea israeliană. În Fâșia Gaza, autoritățile locale au numărat circa 2.700 de morți în urma represaliilor israeliene. Potrivit France Presse, și-au pierdut viața în acest conflict mai bine de 160 de cetățeni străini ori care aveau dublă naționalitate.
Serviciul de informații militare este cel care se ocupă de acest dosar
Acum, există o platformă de mii de voluntari, din care fac parte experți ai societății civile și rezerviști ai celebrei unități de informații 8200, care, se întâlnesc zilnic, la un birou comun unde recenzează și încearcă să localizeze ostaticii.
De partea lor, familiile s-au grupat în cadrul unui „Forum pentru familiile ostaticilor și a disparuților” și își folosesc propriile resurse, printre care și diplomatice.
Un negociator al FBI se află de asemenea la Tel Aviv, potrivit administrației americane, în condițiile în care mai mulți cetățeni americani se află printre ostatici.
Iar o unitate de elită a armatei israeliene așteaptă să poată interveni, la momentul oportun.
Dificultatea majoră este localizarea ostaticilor, în plin haos creat de bombardamentele israeliene, potrivit RFI.ro.