Confruntarea din adâncuri! Sunt noile submarine chinezești pe măsura rivalelor din SUA?
- Ovidiu Drugă
- 9 iunie 2020, 07:42
SUA și China se confruntă pe toate planurile, mai ales în ceea ce privește industria de armament. Și cum Oceanul Pacific pare a fi vital pentru ambele puteri nucleare, noile submarine au căpătat o importanță deosebită.
Chiar dacă nu se știu foarte multe lucruri despre tehnologia folosită de chinezi în ceea ce privește submarinele din clasa Jin, Kris Osborn de la nationalinterest.org se îndoiește că acestea se pot compara cu submarinele din clasa Columbia în ceea ce privește inovațiile de construcție.
Ceea ce se știe clar despre noile submarine chinezești este că vor fi înarmate cu rachete balistice JL-3, o armă nucleară extrem de puternică. Conform unui raport al serviciului de cercetare al Congresului din 2020, denumit „Modernizare Navală a Chinei: implicații pentru S.U.A." și a unui raport din 2018, aceste rachete, după toate estimările, reprezintă o amenințare majoră pentru continentul american.
În ceea ce le privește, submarinele americane adăpostesc șaisprezece rachete Trident II D5. Este vorba de o rachetă balistică spoecial construită pentru a fi lansată de pe submarine. Dezvoltate la începutul anilor 90 de Lockheed Martin Space Systems în Sunnyvale, California, aceste sunt folosite încă pe submarinele americane și britanice datorită preciziei lor. Rachetele Trident II D5 reprezintă, de altfel, un element cheie al triadei nucleare strategice a SUA. Sistemele de rachete de acest fel sunt capabile să angajeze ținte variate, ceea ce reprezintă un avantaj deloc de neglijat- permit asigurarea descurajării nucleare cu mai puține submarine și o precizie apropiată de a rachetelor lansate de la sol.
Cât privește noile submarine de pe care pot fi lansate, acestea sunt acționate electric de un motor silențios pus în mișcare de un reactor nuclear. O altă particularitate a submarinele din clasa Columbia este pupa în formă de „X” , care va asigura o manevrabilitate mult mai mare, după cum explică oficialii Marinei SUA.
Submarinele din clasa Columbia încorporează, de asemenea, o serie de tehnologii dezvoltate special pentru submarinele de atac, cum ar fi un sistem de navigație condus de computer, tehnologia fly-by-wire și tehnologia periscopului cu fibră optică. Navigarea automată permite submarinului să stabilească automat adâncimea și viteza, permițând în același timp unui operator uman să rămână într-un rol de comandă și control.
În ciuda tuturor acestor avantaje pe care americanii le au de partea lor, puterea de foc a submarinelor chinezești le transformă într-o armă extrem de periculoasă și, mai ales, greu de contracarat.