Conform unui studiu, e mai probabil ca nicotina consumată de sportivi să fie factorul care îi face să fie mai afectați de epuizarea cauzată de căldură.
Nicotina și performanța sportivă
Sportivii olimpici dependenți de nicotină trebuie să aibă grijă. O nouă cercetare condusă de Brock arată că consumul de nicotină - fumatul, mestecatul, vaporizarea sau utilizarea unui plasture - crește riscul de epuizare termică în timpul efortului fizic intens, în special în condiții de căldură.
Toby Mündel, profesor de kinesiologie la Universitatea Brock, și o echipă internațională de cercetare și-au publicat cel mai recent studiu în Journal of Applied Physiology cu câteva zile înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară Paris 2024.
Constatările sunt semnificative, deoarece cercetările anterioare ale lui Mündel au constatat o utilizare considerabilă a nicotinei în rândul sportivilor profesioniști. „De asemenea, schimbările climatice au exacerbat temperaturile de vară din emisfera nordică”, adaugă Mündel, Canada Research Chair in Extreme Human Environments.
Acesta a declarat că Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo „au fost cele mai fierbinți și mai umede Jocuri Olimpice înregistrate vreodată”, iar Jocurile de la Paris ar putea depăși din nou aceste recorduri.
Olimpiadele ținute în orașe, un pericol
El susține că organizarea Jocurilor Olimpice într-o locație urbană cu puține spații verzi și mult asfalt și beton, care absoarbe căldura, crește pericolul de epuizare termică pentru concurenți și spectatori.
Mündel și echipa sa au dorit să afle dacă nicotina crește temperatura corpului - evaluată prin temperatura sistemului gastrointestinal - prin creșterea metabolismului sau prin scăderea fluxului sanguin cutanat.
Mündel adaugă că „nicotina pare să accelereze rata metabolică a unei persoane, ceea ce înseamnă, practic, creșterea numărului de calorii arse”. Studiile sugerează că foștii fumători iau în greutate după ce se lasă de fumat.
Conform altor studii, nicotina blochează și arterele sanguine, reducând fluxul sanguin cutanat. Căldura este eliberată și transpirația este produsă de fluxul sanguin la nivelul pielii. El avertizează că restricționarea acestuia poate supraîncălzi organismul.
Nicotina, interzisă pentru sportivi
Zece cercetători de sex masculin care nu au folosit niciodată nicotină au purtat peste noapte un plasture cu nicotină și apoi un plasture placebo. Participanții și cercetătorii nu au știut când au primit plasturii activi și inactivi.
A doua zi, participanții au pedalat timp de o oră la 20°C și 30°C. Cercetătorii au verificat temperatura pielii și a stomacului participanților după fiecare tratament. Experimentul a fost făcut de patru ori.
Experimentele cu nicotină la 30°C s-au încheiat după ce un subiect a atins limita etică pentru temperatura gastrointestinală, iar celălalt s-a oprit din cauza „greței și a frisoanelor”.
Folosind măsurători ale fluxului sanguin cutanat și ale sistemului gastrointestinal, oamenii de știință au descoperit că utilizarea nicotinei favorizează stresul termic și oboseala prin scăderea fluxului sanguin cutanat.
Mündel a declarat că rezultatele studiului se aplică sportivilor, militarilor, pompierilor și unor întreprinderi care lucrează la temperaturi extreme.
Mündel spune că uneori este întrebat dacă sportivii ar trebui împiedicați să folosească nicotină. El spune că nicotina rămâne în organism, astfel încât o interdicție în orele sau zilele dinaintea unei competiții ar putea să nu funcționeze. El îi sfătuiește pe sportivi și pe spectatori să se hidrateze constant, potrivit medicalexpress.com.
https://medicalxpress.com/news/2024-07-exhaustion-athletes-nicotine.html