Criza ucraineană nu va putea fi soluționată cu forța armată, fără un dialog cu cei din sud-estul țării, a spus liderul rus Vladimir Putin, într-un discurs la Minsk, în prezența unei delegații UE.
Președintele rus, Vladimir Putin, şi cel ucrainean, Petro Poroşenko, şi-au dat mâna, ieri, la fotografia oficială care a avut loc la Palatul Independenței din Minsk. Întâlnirea între cei doi lideri este a doua, după scurta întrevedere avută în iunie, în Franţa, la aniversarea a 70 de ani de la Debarcarea aliaţilor în Normandia. Cei doi lideri urma să aibă, aseară, în capitala belarusă și o întrevedere bilaterală, pentru a discuta despre criza din Ucraina și ajutorul umanitar.
În discursul susținut la începerea reuniunii, Putin a explicat că această criză nu poate fi rezolvată prin escaladarea utilizării forţei, fără lansarea unui dialog pentru pace cu regiunile estice din Ucraina. Rusia, Kazahstan şi Belarus au căzut de acord asupra unor măsuri de răspuns, inclusiv anularea taxelor preferențiale de import pentru Ucraina, dacă bunuri din UE ajung în Rusia sub acoperirea de bunuri ucrainene. Putin a precizat că Acordul Ucrainei de Asociere cu UE este o piedică în calea colaborării cu Rusia, pentru că Moscova „va fi forțată” să implementeze contramăsuri, dacă acesta va fi pus în practică.
Ucraina plătește un preț prea mare pentru independență
În ceea ce-l privește pe Poroșenko, el a cerut sprijin pentru planul său de pace, dar s-a declarat dispus să discute modalităţi de soluţionare a crizei. A cerut, în întâlnirea cu șefa politicii externe europene, Catherine Ashton, ajutorul comunității internaționale, pentru a controla frontiera cu Rusia. „Cerem întregii lumi să ne ajute să creăm un sistem de control eficient al frontierei, pentru a împiedica intrarea de arme, vehicule militare și mercenari”, a spus Poroșenko, adăugând că Ucraina plăteşte un preţ prea mare pentru independenţă şi pentru dreptul de a-şi alege singură o cale civilizată de dezvoltare.
Ashton a subliniat că misiunea sa este de a se asigura că Ucraina îşi poate păstra integritatea teritorială, are un viitor economic viabil și relații bune cu vecinii.
Parașutiști ruși, capturați
Ucraina a difuzat, ieri, înregistrări video cu 10 parașutiști ruși capturați în estul Ucrainei. O sursă din Ministerul rus al Apărării a spus că militarii ar fi ajuns în estul Ucrainei „din greșeală”, când participau la o misiune de patrulare a graniței ruso-ucrainene și au traversat, din greșeală, pe un tronson nemarcat, dar și nu au opus rezistență forțelor armatei ucrainene când au fost reținuți. Grăniceri ucraineni au fost atacați de două elicoptere militare Mi-24 ale Rusiei, iar patru dintre ei au murit, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate ucrainean, Andri Lișenko.
Petro Poroșenko cere ajutor pentru a-i opri pe militarii ruși să intre în Ucraina Foto: agerpres