Război în Ucraina: ziua 598. Rusia declarată oficial țară dictatorială. Mark Rutte îl vizitează pe Zelenski la Odessa

Război în Ucraina: ziua 598. Rusia declarată oficial țară dictatorială. Mark Rutte îl vizitează pe Zelenski la Odessa Sursa foto: Twitter

Război în Ucraina: ziua 598. Volodimir Zelenski și premierul olandez Mark Rutte s-au întâlnit la Odessa. Între timp, Federația Rusă își continuă campania de arestare a susținătorilor ucraineni. Totodată, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a declarat Rusia un regim dictatorial.

Război în Ucraina: ziua 598. Președintele Volodimir Zelenski și premierul olandez Mark Rutte s-au întâlnit la Odesa unde au discutat despre livrarea de rachete Patriot olandeze către Ucraina, a anunțat Administrația Prezidențială din Ucraina.

 Război în Ucraina: Voldomir Zelenski, întâlnire cu premierul olandez Mark Rutte

"Suntem conștienți de faptul că, odată cu apropierea iernii, Rusia va dori să provoace cât mai multe daune Ucrainei. Prin urmare, Olanda va trimite rachete Patriot suplimentare Ucrainei", a declarat Rutte.

De asemenea, Zelenski a anunțat că Olanda va sprijini capacitatea Ucrainei de a menține siguranța coridorului de cereale prin furnizarea de nave de patrulare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, Rutte a declarat că Olanda, alături de Danemarca și România, va ajuta la antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16. La sfârșitul lunii august, Olanda precizat că va trimite Ucrainei avioane de luptă F-16. Rutte și Zelenski au vizitat locurile din Odesa unde au lovit rachete și drone rusești.

„În Ucraina, vedem rezistență, vedem dorința de a lupta, dorința de a învinge. Atât în rândul civililor, cât și în rândul militarilor", a adăugat Mark Rutte.

Zelenski a mulțumit, de asemenea, Olandei pentru angajamentul ferm față de securitatea Ucrainei. În special, pentru apărarea infrastructurii portuare de pe Dunăre.

Război în Ucraina, ziua 590. Volodimir Zelenski, mulțumit de sistemele avansate de apărare aeriană - Patriots şi IRIS-T

Sursa foto: Facebook- Volodimir Zelenski

Război în Ucraina: Federația Rusă își continuă campania de arestare

Între timp, în tabăra adversă autoritățile ruse din Crimeea l-au arestat pe Alexey Ladin, un avocat care reprezintă prizonieri politici și ucraineni încarcerați de Rusia, a relatat Radio Free Europe/Radio Liberty la 13 octombrie.

Ladin a fost încarcerat pentru 14 zile și i s-a aplicat o amendă de 460 de dolari echivalentul a 45.000 de ruble rusești, pentru că ar fi  "distribuit simboluri extremiste". Potrivit informațiilor din presa locală, acuzațiile fac referire la cele trei postări ale avoctatului pe Facebook. Care prezintă stema Ucrainei, simbolul tamga al tătarilor din Crimeea și declarații împotriva invaziei rusești în Ucraina.

Potrivit postului de știri ucrainean Graty, Ladin a fost reținut la primele ore ale dimineții de 13 octombrie la Simferopol, în Crimeea. Ladin se întorcea din orașul rus Rostov pe Don, unde a participat la audierile prizonierilor ucraineni, potrivit kyivindependent.

Armata lui Putin refuză să adune cadavrele soldaților morți în Ucraina. Motivul acestei decizii

Sursa foto: Facebook - Volodimir Zelenski

Rusia este condamnată în cadrul Consiliului Europei

În tot acest timp, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat la 13 octombrie o rezoluție prin care declară Rusia drept dictatură și solicită comunității internaționale să recunoască președinția lui Vladimir Putin ca fiind ilegitimă după ce actualul său mandat se va încheia în 2024.

De asemenea, APCE a îndemnat statele sale membre să înceteze orice contact cu Putin "cu excepția contactelor umanitare și în căutarea păcii", potrivit serviciului de presă al adunării.

"Puterea copleșitoare a președintelui, rezultată din mandatul extrem de lung în funcție, combinată cu lipsa oricăror mecanisme de control și echilibru, cum ar fi un parlament puternic, un sistem judiciar independent, o presă liberă și o societate civilă vibrantă, a transformat Federația Rusă într-o dictatură de facto", au declarat parlamentarii.

Putin a deținut puterea în Rusia în calitate de președinte sau prim-ministru din anul 2000. Constituția rusă îi permite președintelui rus să rămână la cârma Federației Ruse până în 2036.

Vladimir Putin poate ocupă funcția de președinte până în 2036

În rezoluție, APCE a calificat războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept o dovadă că dictaturile "constituie o amenințare la adresa păcii și securității internaționale și a integrității teritoriale și independenței politice a vecinilor lor".

Adunarea și-a reiterat sprijinul pentru crearea unui tribunal penal internațional. "Pentru a trage la răspundere conducerea rusă, inclusiv pe Putin", pentru crimele lor în Ucraina. Ministrul de externe Dmytro Kuleba a salutat rezoluția într-o postare pe X (fostul Twitter). "Peste 20 de ani de guvernare neconstituțională a unui singur om duce la crime în interiorul și în afara țării".

APCE a recunoscut foametea Holodomor din 1932-1933 ca fiind un genocid asupra poporului ucrainean.