Conflict între magistrați și politicieni. Motivul disputei, șoferii băuți la volan

Chișinău / Sursa foto: Dreamstime

Asociația Judecătorilor din Moldova (AJM) face apel la politicieni să se abțină de la declarații care pot „submina încrederea publicului în sistemul judiciar”. Magistrații de la Chișinău au reacționat după declarațiile prim-ministrului Dorin Recean privind eliberarea șoferilor care au comis accidente mortale, pe șosele, fiind băuți la volan.

Asociația Judecătorilor din Moldova (AJM) a reacționat cu o declarație publică după ce premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a acuzat ușurința cu care sunt eliberați șoferii care comit accidente mortale, băuți la volan. Premierul a făcut referire la o propunere de act normativ privind înăsprirea sancțiunilor pentru astfel de cazuri, care nu a fost acceptată.

Potrivit organizației judecătorilor de la Chișinău, este „regretabil” că discursul unor oficiali ai guvernului, tinde să generalizeze și să eticheteze „într-o manieră nedreaptă și neprofesională” justiția.

AJM arată că Justiția este un pilon al democrației, iar independența și imparțialitatea sa sunt esențiale pentru funcționarea statului de drept.

„Cuvintele prim-ministrului sugerează o neînțelegere a naturii și principiilor justiției și o confundare a luptei împotriva corupției cu atacurile asupra integrității sistemului judiciar în ansamblu. Este esențial să se distingă între actele individuale ale unor persoane și sistemul ca întreg”, se arată într-un comunicat al judecătorilor moldoveni.

Premierul Dorin Recean a intrat în conflict cu judecătorii din cauza pedepselor reduse pentru șoferii băuți care comit accidente. Sursa foto: INQUAM_Photos

Magistrații cer politicienilor să se abțină de la declarații

Organizația dejudecători de la Chișinău face apel la politicieni să se abțină de la declarații care pot „submina încrederea publicului în sistemul judiciar și care pot avea repercusiuni negative” asupra independenței și imparțialității justiției.

„Reiterăm că, în calitate de judecători, ne asumăm cu responsabilitate misiunea de a apăra principiile statului de drept, de a proteja drepturile și libertățile cetățenilor și de a ne asigura că fiecare decizie pe care o luăm este bazată pe fapte și legi, nu pe presiuni politice sau opinii publice.

Înțelegem necesitatea unei reforme continue în justiție, dar aceasta trebuie făcută cu respect pentru principiile fundamentale ale justiției și nu prin denigrarea și discreditarea judecătorilor care servesc cu integritate și profesionalism”, se arată în comunicatul AJM.

Comentariile lui Dorin Recean la adresa judecătorilor

Prim-ministrul de la Chișinău, Dorin Recean, a vorbit în ultima ședință de guvern despre situația din justiție. El a comentat atitudinea indulegentă pe care judecătorii de la Chișinău o au față de șoferii care comit accidente rutiere mortale, sub influența alcoolului. Premierul a vorbit, cu precădere, de acele cazuri în care șoferii nu sunt la prima abatere.

„Situația din justiția moldovenească iese deja din tiparele teatrului absurdului. Vreau să spun că vom continua să insistăm pe această reformă și curățarea sistemului. Pre-vettingul va continua și Curtea Anticorupție va activa. Înțeleg frustrările, am auzit niște lamentații, dar vreau să transmit acestor minorități corupte: nu puteți pretinde independență, dacă nu aveți legimitate. Și voi ați ieși din legimitatea”, a declarat premierul Dorin Recean.

Premierul acuză sancțiunile blânde pentru șoferi

Premierul Republicii Moldova a arătat că mulți dintre șoferii cu antecedente penale, au primit pedepse mult prea bânde, raportat la gravitatea faptelor și a antecedentelor.

 „Eu vă pot da exemple concrete, care afectează oameni concreți: atunci când poliția documentează de câteva ori aceiași oameni beți la volan, ca peste o anumită perioadă de timp, aceștia să comită accidente în care mor alți oameni. Vreau să văd ce a stat la baza deciziilor acestor judecători, care au justificat eliberarea acestor oameni”, a mai spus premierul moldovean.

În anul 2021, Poliția de la Chișinău propunea înăsprirea pedepselor pentru șoferi. Conform modificărilor la Codul penal, propuse de polițiști, autovehiculele urmau să fie confiscate în cazul șoferilor care sunt prinși conducând sub influența alcoolului. Actul normativ nu a fost adoptat, fiind respins.