CONFLICT DESCHIS în Senat. Schimb de replici între Tăriceanu și Băsescu: „Nu mai suntem suverani de când am intrat în UE”

CONFLICT DESCHIS în Senat. Schimb de replici între Tăriceanu și Băsescu: „Nu mai suntem suverani de când am intrat în UE”

Ședința de joi a plenului Senatului, unde se dezbate și votează Legea 317/2004 privind funcționarea CSM, a debutat cu un schimb dur de replici între șeful Camerei superioare a Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu, și senatorul PMP, Traian Băsescu. Mărul discordiei a fost aderarea României la Uniunea Europeană și suveranitatea Legislativului român.

„Aș vrea să limpezim o abordare pe care a avut-o domnul președinte Călin Popescu Tăriceanu. Articolul 148 din Constituția României. Aderarea României la tratele constitutive ale Uniunii Europene în scopul transferării unor atribuții către instituțiile comunitare, precum și a exercitării în comun cu celelalte state membre a competențelor trecute în aceste tratate și nu mai citesc. Vreau să înțelegem un lucru: când am intrat în UE, am cedat din suveranitate. (...) Nu mai suntem suverani în sensul clasic al cuvâtului de când am intrat în UE. Asta vreau să ne fie clar la toți”, a afirmat Traian Băsescu de la prezidiu.

Tăriceanu a luat din nou cuvântul la tribuna Senatului, pentru a-i da replică fostului șef al statului.

„Am ascultat intervenția domnului Băsescu. Și, într-adevăr, confirm ceea ce spune domnia sa. Eu nu fac parte din acea categorie de naționaliști care duce naționalismul pe primul plan, dar suveranitatea Parlamentului nu poate fi contestată. Dar nu vorbim despre suveranitate, ci vorbim despre altceva, despre alte valori, vorbim despre statul de drept. Revenirea la statul de drept, nu la ceea ce se numea odinioară statul de drept în perioada comunistă. (...) Eu ceea ce vorbesc astăzi este necesitatea protejării drepturilor și libertăților cetățenești, valoare fundamentală nu doar pentru România, dar pentru întreaga Uniune Europeană. Stă la baza construcției Uniunii Europene. (...) Nu să ne fălim că suntem membri și facem în România un fel de creație care seamănă mai mult cu ceea ce vedem în Rusia învecinată. Asta este problema la care vreau să vă rog să reflectați, pentru că ceea ce s-a întâmplat în România, în ultimii ani, nu este stat de drept, stimați colegi", a declarat șeful Senatului.

Înaintea acestei dispute între Băsescu și Tăriceanu, senatorul USR, Radu Mihail, a atras atenţia că dacă majoritatea „va forţa trecerea pachetului de legi ale justiţiei”, Comisia Europeană ar putea sancţiona România aşa cum a făcut cu Polonia.

„Noi nu dorim ca ţara noastră să intre în rândul ţărilor iliberale, cum ar fi Polonia sau Ungaria, ţări pe care oficiali de la Bucureşti, inclusiv din conducerea Senatului, le curtează acerb”, a explicat Mihail de la tribuna Senatului. 

Astăzi senatorii vor vota ultimaul proiect de lege din pachetul celor trei legi ale Justiției. Zilele trecute, Senatul a adoptat Legea 303/2004 privind statutul magistraților și Legea 304/2004 privind organizarea judiciar, iar azi urmează la vot Legea 317/2004. Toate legile vor fi votate de Senat în calitate de for decizional, urmând ca acestea să fie trimise președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. PNL și USR au anunțat ca vor ataca cele trei legi ale Justiției la Curtea Constituțională.