După confiscare, activele rusești urmează să fie direcționate, după cum au stabilit liderii din Occident, către reconstrucția Ucrainei. Prejudiciul ar depăși 600 de miliarde de dolari, activele Băncii Centrale a Rusiei din Statele Unite acoperind mai puțin de jumătate din această sumă. Dacă în Europa majoritatea politicienilor sunt în favoarea confiscării activelor Băncii Centrale a Rusiei, situația în Statele Unite stă puțin diferit. Unii membri ai administrației Joe Biden sunt de părere că o astfel de măsură este ilegală și că ar fi imposibil ca alte state să se bazeze pe Washington ca pe un „paradis” sigur pentru investiții.
Problema activelor rusești a fost intens dezbătută la Summit-ul Uniunii Europene și al Grupului G7. Într-o declarație comună a miniștrilor de finanțe ai Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Slovaciei, Uniunea Europeană solicită crearea unui mecanism de finanțare a reconstrucției orașelor și localităților din Ucraina cu ajutorul activelor înghețate ale Rusiei. În cadrul G7, astfel de măsuri au fost susținute de Canada și Germania.
Consecințele confiscării activelor rusești în SUA
Însă Statele Unite par să fie mai atente la astfel de decizii. Fosta președintă a Băncii Centrale, Janet Yellen, a declarat că se analizează conceptul de confiscare a fondurilor Rusiei, dar confiscarea fondurilor ar încălca legislația americană. În mod natural, comunitatea mondială își va îndrepta privirea către Rusia în ceea ce privește distrugerile din Ucraina, însă o preluare completă a responsabilității în Statele Unite este ilegală.
Un alt oficial american a precizat că, după confiscarea activelor rusești, alte țări ar putea trece la o altă monedă pentru a-și stoca rezervele și ar putea retrage banii din SUA, temându-se că, în eventualele conflicte din viitor, America și aliații îi vor putea retrage. Alții se tem că, odată ce vor începe discuțiile ruso-ucrainene, nu va mai exista nicio modalitate de a oferi Moscovei o reducere substanțială a sancțiunilor după ce rezervele vor dispărea din conturile sale externe.
SUA și-ar putea leza imaginea siguranței financiare
Decizia finală nu a fost încă luată. Confiscarea fondurilor poate fi justificată, dar ar putea crea un precedent grav care ar submina statutul Statelor Unite ca fiind cel mai sigur loc din lume pentru stocarea activelor. Conform legislației actuale, SUA pot confisca proprietăți străine dacă președintele stabilește că țara este atacată sau „implicată în ostilități”. Avocații consideră că Statele Unite au motive pentru a trage astfel de concluzii. Acestea ar putea fi, de exemplu, un atac cibernetic rusesc și interferențe în alegeri.
Unii citează confiscarea activelor din Afganistan, Iran și Venezuela, scrie The New York Times. Cu toate acestea, ei au precizat că aceste guverne din Statele Unite nu au fost recunoscute ca fiind legitime. Iar dacă atacurile cibernetice sunt luate în calcul alături de războiul din Ucraina, Joe Biden ar putea să provoace o escaladare a unei confruntări între SUA și Rusia.
Congresul ar putea modifica legea pentru a oferi SUA puterea de a confisca activele rusești, dar acest lucru ar conduce probabil la dispute juridice complicate între cele două țări. Cu toate acestea, adoptarea unei astfel de legi nu pare imposibilă. Luna trecută, a fost aprobat un proiect de lege privind confiscarea activelor rușilor care se află sub incidența sancțiunilor. Banii pot fi transferați în Ucraina, deși această procedură este complicată și deloc rapidă. Dar, și în acest caz, avocații îndeamnă la atenție: una este să confiști activele oligarhilor și alta este să confiști activele băncii centrale a țării.