Confesiunea agentului care l-a prins pe Che | VIDEO
- Alexandra Olivotto
- 8 noiembrie 2011, 09:30
Recent a apărut volumul "Luptătorul din umbră: un agent CIA şi bătăliile sale secrete", care conţine povestea ultimelor ore din viaţa lui Che Guevara.
Felix I. Rodriguez, unul dintre cei mai cunoscuţi agenţi CIA, şi jurnalistul John Weisman semnează volumul "Luptătorul din umbră: un agent CIA şi bătăliile sale secrete", unul dintre cele mai recente titluri apărute la editura Polirom.
Confesiunea agentului CIA surprinde prin candoare, având în vedere experienţele prin care a trecut Rodriguez. El a emigrat din Cuba natală împreună cu familia în urma venirii la putere a lui Fidel Castro.
Ajuns în Statele Unite ale Americii, a devenit agent CIA şi a participat la multe dintre evenimentele politice cheie din perioada 1960-1980. A făcut parte din mişcarea anticastristă şi s-a implicat în invazia din Golful Porcilor din 1961, fiind unul dintre puţinii membri ai grupului care au scăpat după eşecul operaţiunii.
În Vietnam, Rodriguez a condus o trupă de elită de contrainsurgenţă până când, din cauza numeroaselor răni, a fost nevoit să se pensioneze prematur. De asemenea, a jucat un rol important în sprijinul acordat de Statele Unite grupărilor Contra din Nicaragua.
Informaţii de la sursă
Pe lângă fapte banale, dar piperate, ca acelea legate de salariul unui agent CIA ("Ca agent principal primeam cam 300 de dolari pe lună, ceea ce mă obliga să am o slujbă suplimentară pentru a-mi întreţine familia"), Rodriguez povesteşte şi că ordinele lui privindu-l pe Che Guevara erau cât se poate de limpezi: "Încă de la primele instructaje din Washingt on, mi s-a spus: «Dacă va fi capturat, fă tot ce e posibil să-l ţii în viaţă - absolut orice!». Dar CIA şi-a dat seama totodată cu cine are de-a face: cu latino-americanii. Şi mi s-a spus de la bun început că bolivienii n-aveau obiceiul de a-şi ţine prizonierii în viaţă", rememorează Rodriguez.
De altminteri, el recunoaşte deschis că ar fi putut să îl salveze pe Che, avea deja planul făcut în acest sens, dar nu a făcut-o, gândindu-se la precedentul lui Fidel: "Pe de altă parte, mi-am amintit ceva important din istoria Cubei: Fidel Castro fusese la un moment dat aruncat în închisoare de către Batista doar pentru a fi eliberat ceva mai târziu. «Şi iată ce-avem noi acum în Cuba şi-n America Latină», am gândit".
În ciuda ordinelor date de CIA, Rodriguez a concluzionat că "hotărârea le aparţinea bolivienilor, nu americanilor. Noi eram doar consilieri aici". Cum credea şi că s-ar putea confrunta cu faptul că a făcut o greşeală enormă, Rodriguez l-a lăsat pe Che să moară la mâna bolivienilor. "Îmi amintesc că mă gândeam în acel moment cât de ciudat era ca ateul declarat Ernesto Che Guevara să primească ultima binecuvântare din partea unui preot." FELIX I. RODRIGUEZ, agent CIA
O CRIMĂ ANUNŢATĂ
Ultimele cuvinte ale lui Che Guevara
"Am tot amânat inevitabilul, făcând naveta între camera lui Che şi masa pe care-i fotografiam documentele. Făceam poze ale jurnalului său, când s-a apropiat de mine o învăţătoare din sat.
Mi Capitán? Am ridicat privirea. Da? Când o să-l împuşcaţi? Vorbele ei m-au neliniştit. De ce mă întrebaţi asta? Pentru că la radio deja s-a anunţat că a murit în urma rănilor primite în luptă. Bolivienii nu-i lăsau nicio şansă. Anunţul radio pecetluise soarta lui Che. Am coborât dealul, am intrat în şcoală şi l-am privit pe Che în ochi. Comandante, i-am spus, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă, dar ordinele au venit de la Comandamentul Suprem al Boliviei... Chipul i-a devenit alb ca hârtia. E mai bine aşa, Félix. N-ar fi trebuit să mă las capturat în viaţă. Când l-am întrebat dacă are vreun mesaj de transmis familiei, a spus: Spune-i lui Fidel că în curând va vedea o revoluţie triumfătoare în America. Felul în care a spus-o mi s-a părut a fi o ironie la adresa dictatorului cubanez, pentru că-l abandonase în jungla boliviană. Apoi a adăugat: Şi spune-i soţiei mele să se recăsătorească şi să încerce să fie fericită. Apoi ne-am îmbrăţişat, iar momentul a fost extrem de emoţionant pentru mine. Nu-l mai uram. Clipa adevărului sosise pentru el şi se comporta ca un bărbat. Şi-a întâmpinat moartea cu eleganţă şi curaj. M-am uitat la ceas. Era unu după-amiaza. Am ieşit afară către locul în care se aflau Mario Terán şi locotenentul Pérez. L-am privit pe Terán, a cărui faţă arăta de parcă ar fi băut. I-am spus să nu-l împuşte pe Che în faţă, ci undeva de la gât în jos. Apoi am urcat dealul şi am început să scriu notificări. Când am auzit împuşcăturile, mi-am verificat ceasul. Era ora 1.10 PM. Che era mort. (...)
În timp ce lucram, Terán a venit la mine şi a întrebat de pipa lui Che. (...) Un alt soldat bolivian l-a uşurat pe Che de ceasul Rolex GMT Master de la încheietură. Eu purtam unul asemănător, îl cumpărasem pentru o misiune în Cuba, în decembrie 1961. I-am ordonat soldatului să-mi arate ceasul lui Che. L-am luat deoparte şi i-am scos repede brăţara de oţel. Când i-am înapoiat bolivianului ceasul, s-a ales la rându-i cu un Rolex, însă nu cu cel al lui Che. Ceasul revoluţionarului se afla acum la încheietura mea." <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/0nt09hEstz0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>