În data de 26 ianuarie 2017, Hotelul Athenee Palace Hilton a găzduit conferința anuală a Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR). În cadrul evenimentului, ce a fost urmat de o conferință de presă, s-au dezbătut Raportul de activitate al Asociației pentru anul 2016 și poziția Asociației față de evoluția turismului românesc în anul 2017.
Evenimentul a marcat, totodată, și împlinirea unui an de mandat pentru actualul președinte al FIHR, domnul Călin Ile. Conform domnului Ile, deși anul 2016 a avut multe provocări acesta a fost un an bun, în care industria hotelieră a progresat, deși este încă departe de a-și atinge potențialul. În același timp, „anul 2017 vine cu o serie de alte încercări cărora va trebui să le facem față astfel încât să ieșim mulțumiți si zâmbitori că am făcut ce trebuia”.
Pe parcursul anului trecut, activitatea FIHR a fost concentrată pe câteva direcții de dezvoltare menite să ducă la atingerea obiectivelor enunțate la momentul alegerilor din decembrie 2015, și anume: creșterea imaginii asociației în rândul hotelierilor din România, susținerea intereselor de grup ale industriei hoteliere, dezvoltarea sistemului educațional și de formare a forței de muncă în turism, susținerea unui climat de etică și fair-play în industria ospitalității și internaționalizare – deschidere spre organismele internaționale din turism.
FIHR consideră că principalele provocări pentru industria hotelieră în 2017 vor fi reprezentate de sistemul de taxare, FIHR fiind singura asociație patronal-profesională care nu a susținut adoptarea legii impozitului specific în forma adoptată. „Am considerat că prin forma actuală nu se ating obiectivele legii și anume simplificarea și reducerea controlului organismelor de stat, susținerea jucătorilor mici și mijlocii din industrie, creșterea încasărilor la bugetul de stat, dar mai ales se elimină orice formă de stimulare a celor care investesc în turismul românesc, în special în hoteluri”, a declarat președintele Federației. FHIR va continua însă să lucreze împreună cu autoritățile, urmând modelul de succes al unor proiecte comune precum implementarea taxei de promovare prevăzută de Codul Fiscal sau creșterea bugetului promovarea turistică a României.
În același timp, asociația își va continua proiectele începute, cu un accent special pe dezvoltarea programelor de tip CSR. De exemplu, va fi continuat parteneriatul cu Apa Nova București, ambele entități având viziuni comune în ceea ce privește importanța calității serviciilor oferite clienților, dorința de a demonstra că Bucureștiul este, cu adevărat, o capitală europeană ce oferă servicii de calitate la prețuri corecte, promovează practicile ecologice și, nu în ultimul rând, legat de necesitatea de a oferi cât mai mult comunității. Mai specific, împreună cu Apa Nova, dorim să promovăm consumul de apă din reţea în unităţile hoteliere, pentru a arăta că Bucureştiul are o apă de calitate, conform testelor efectuate, şi pentru a repara imaginea Capitalei pe acest subiect.
Înființată la 24 martie 1990 sub numele de Asociația Hotelierilor din România (AHR), Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) și-a preluat actuala denumire în martie 1996. FHIR este o asociație profesional-patronală nonprofit ce reprezintă "vocea" reprezentativă a industriei ospitalității din România. La începutul lui 2017, FIHR reunește un număr de 108 hoteluri, cu 11245 camere.