Conducerea Metrorex solicită în justiție suspendarea majorării salariale de care au beneficiat angajații companiei în luna noiembrie.
Cei 5.500 de lucrători ai companiei Metrorex au beneficiat de o majorare salarială de 18%, în luna noiembrie a anului trecut. În prezent conducerea societății solicită suspendarea acestei creșteri de salarii în instanță. Șefii Metrorex acuză lipsa fondurilor necesare pentru a susține o astfel de măsură. De altfel, și Ministerul Transporturilor și-a exprimat dezacordul în legătură cu aplicarea majorării salariale.
Pe cale de consecință, conducerea Metrorex a decis să acționeze în justiție și a deschis o acțiune la Tribunalul București. Prin acțiunea introdusă se solicită magistraților să suspende, prin ordonanță președințială, majorarea de 18% a salariilor, negociată anul trecut. Aceasta a intrat în vigoare de la 1 noiembrie 2020 și este aplicată în prezent.
Cererea înaintată de conducerea Metrorex a primit termen de judecată și va fi analizată joi, 24 iunie, conform informațiilor publicate pe portalul instanțelor.
Metrorex se confruntă cu probleme financiare
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat în mai multe rânduri, în trecut, că nu i se pare firesc să crească salariile pentru angajați, în condițiile în care activitatea Metrorex produce pierderi. El a arătat că acest lucru este cu atât mai nepotrivit cu cât, în contextul pandemiei de coronavirus, cele mai multe salarii au scăzut.
În plus, foștii șefi ai Metrorex nu au achitat nici măcar contribuțiile angajaților la asigurările sociale de sănătate și de pensie.
Soluțiile propuse de Cătălin Drulă
În acest context, având în vedere situația financiară precară a companiei Cătălin Drulă a precizat că singurele variante posibile pentru redresarea Metrorex sunt scăderea salariilor, disponibilizările sau intrarea companiei în insolvenţă.
„Legat de salarizarea în cadrul Metrorex, s-a bătut domnul Rădoi cu cărămida în piept că nu se schimbă nimic, nici personalul, nici salariile. Asta este matematic şi contabil imposibil, pentru că bugetul prevăzut pentru Metrorex nu acoperă plata salariilor la nivelul actual, pentru angajaţii actuali.
Aşa că există doar variante matematice simple. Ori se acceptă de către salariaţii Metrorex o renegociere, adică acea creştere salarială de 18% de anul trecut să nu mai aibă loc, sau să aibă loc eşalonat, ori se ajunge la disponibilizări. Există şi varianta a treia, mai puţin fericită, intrarea în insolvenţă, care permite companiei să facă şi disponibilizări, şi scăderi de salarii”, a explicat ministrul, într-o intervenție publică, pe 31 martie.