Evenimentul Zilei > Social > Condițiile meteo ciudate lovesc direct în buzunarele românilor. Se anunță noi scumpiri
Condițiile meteo ciudate lovesc direct în buzunarele românilor. Se anunță noi scumpiri

Condițiile meteo ciudate lovesc direct în buzunarele românilor. Se anunță noi scumpiri

Iarna neobișnuită de care am avut parte anul acesta poate avea efecte devastatoare pentru populație. Dat fiind faptul că iarna aceasta nu a nins aproape deloc, prețul alimentelor ar putea crește deoarece, culturile sunt în pericol.

„Aceste culturi au apucat să răsară, dar nu au apucat să înfrățească și să își dezvolte sistemul radicular, ca atare lipsa precipitațiilor din sol poate duce la anumite pierderi”, a declarant Florin Imbre, decan Facultatea de Agricultură, pentru Digi24.

„Sunt suprafețe unde practic starea de vegetație este întârziată. Riscul? Dacă nu se acumulează apă, cunoaștem cu toții că perioada decembrie-februarie ar trebui să se acumuleze cea mai mare cantitate de apă în sol, la pornirea în vegetație în primăvară lipsa umidității să ducă la scăderi importante de producție”, a mai punctat acesta.

„Cantitățile de precipitații au fost sub normele climatologice. Deci vorbim de ultima jumătate a anului trecut. Vorbim deja de o secetă care s-a instalat, secetă pedologică la nivelul 0-100 de centimetri în sol avem de la secetă moderată la secetă extremă.

Prognoza arată că săptămâna viitoare vom avea parte de câteva ploi, dar nu însemnate cantitativ. În schimb, la orizont apare o nouă problemă pentru fermieri: încălzirea bruscă a vremii, care poate avea consecințe asupra culturilor”, a declarant Silvia Barbu, meteorolog previzionist ANM, conform sursei citate.