CONDAMNAŢII SĂPTĂMÂNII. Puşcărie pe viaţă pentru doi ucigaşi, şapte ani pentru un fost candidat la Cotroceni şi cea mai dură pedeapsă pentru un procuror şef
- Ionel Stoica
- 14 iunie 2014, 12:33
Fostul "prezidenţiabil" Nati Meir, fostul prefect de Iaşi Radu Prisăcaru, asistenta maternală care a maltratat doi copii şi ucigaşii Larei Şerban din Constanţa au primit, în această săptămână, ani grei de puşcărie. De asemenea, un fost procuror şef a primit o condamnare record.
UCIGAŞII LAREI ŞABAN. ÎNCHISOARE PE VIAŢĂ
Fratele Larei Şaban şi prietenul acestuia, suspectaţi de uciderea tinerei, care a fost găsită moartă în luna mai 2012, între localităţile Lumina şi Năvodari, au fost condamaţi definitv la închisoare pe viaţă, joi, de Curtea de Apel Constanţa. Gilberto Ghiunal Şaban şi prietenul celor doi din copilărie, George Davidescu, au fost trimişi în judecată de procurorii Pachetului Tribunalului Constanţa în septembrie 2012.
Filmul unei crime
Lara Şaban locuia în Turcia de aproximativ şapte ani şi avea o relaţie de concubinaj cu omul de afaceri Huseyin Sipahi, având o situaţie financiară bună. Ea ajuns la Constanţa pe 27 aprilie 2012, împreună cu fiica sa de patru ani şi cu bona acesteia, la bordul unui avion particular.
În Constanţa, Lara avea o vilă şi un apartament, iar pentru deplasare avea la dispoziţie un autoturism Porsche Panamera, înmatriculat în Turcia, în valoare de aproximativ 350.000 de euro. La venirea în România, Lara Şaban avea asupra sa peste 125.000 de dolari, bani cu care intenţiona să cumpere un apartament în municipiul Constanţa. Conform rechizitoriului, din declaraţiile martorilor a reieşit că imediat după venirea în ţară, Lara a avut un conflict serios cu mama ei, Ghibaldan Elvie. Tot din declaraţiile martorilor a rezultat că Lara Şaban era în relaţii reci şi cu cele două surori ale sale, precum şi cu fratele ei, Gilberto Ghiunal Şaban. În acest sens, menajera a declarat că Lara i-ar fi spus că în trecut fratele ei îşi însuşise 14.000 de euro, bani pe care tânăra îi lăsase în casa din Constanţa. Potrivit martorilor, tensiunile între cei doi fraţi ar fi rezultat după ce Lara a încetat să mai trimită bani în ţară fratelui ei, motiv pentru care acesta avea grave probleme financiare.
Apartament pentru mama
Prima întâlnire între cei doi fraţi de la sosirea Larei în ţară a avut loc în 2 mai 2012, când aceasta i-a spus lui Gilberto motivul pentru care venise la Constanţa şi au stabilit ca bărbatul să caute un apartament pentru mama sa, urmând ca decizia achiziţionării să fie luată de către Lara.
A doua zi după-amiază, Gilberto şi-a chemat sora să vadă un apartament aflat la aproximativ 500 de metri de apartamentul Larei. Acesta era închiriat de un om de afaceri italian, de origine libaneză, care desfăşura activităţi comerciale preponderent în zona Baia Mare astfel încât folosea relativ rar locuinţa respectivă. Deoarece în trecut în acel imobil avusese loc o inundaţie, în urma căreia se produseseră degradări ale apartamentelor învecinate, cetăţeanul italian îi lăsase cheile de la uşa de acces lui George Davidescu, pentru ca acesta să verifice periodic starea locuinţei.
Cei doi fraţi au mers la apartamentul respectiv, fiind surprinşi de mai multe camere de supraveghere ale unor magazine din zonă. De altfel, în cursul aceleiaşi zile Gilberto Şaban a fost filmat de mai multe ori de aceste camere în timp ce se deplasa către imobilul în care se afla apartamentul închiriat de cetăţeanul italian.
La scurt timp de la intrarea Larei în apartament, cei doi inculpaţi au încercat să o tâlhărească, crezând că avea în poşetă banii pentru achiziţionarea locuinţei. Deoarece Lara a opus rezistenţă, a fost lovită în faţă, căzând pe holul locuinţei, în apropierea uşii de intrare în baie, moment în care Davidescu a lovit-o cu un corp dur în frunte.
Au vrut să tranşeze cadavrul
După decesul victimei, cei doi au luat banii pe care Lara îi avea asupra ei, precum şi telefoanele mobile şi celelalte bunuri personale ale acesteia. Apoi au mers la mai multe magazine din Constanţa, de unde au cumpărat o drujbă şi uleiul necesar funcţionării acesteia, saci de polietilenă, bandă adezivă, mănuşi, produse de curăţenie şi saci menajeri, după care au revenit la apartamentul în care a fost comis omorul. Aici, ei au început să ambaleze cadavrul, iar în timpul acestor operaţiuni Gilberto a fost sunat de către mama sa, care i-a spus că Lara dispăruse şi că fusese anunţată Poliţia.
Acest fapt i-a împiedicat pe Şaban şi Davidescu să ducă la bun sfârşit planul de a tranşa cadavrul şi i-a determinat să se grăbească. Astfel, Gilberto a împrumutat un autoturism de la o cunoştinţă, iar cei doi au pus cadavrul pe bancheta din spate, împreună cu sacii menajeri conţinând mocheta şi poşeta victimei şi au mers în comuna Lumina. Ei au abandonat cadavrul pe marginea DJ226, lângă liziera dintre oraşul Năvodari şi comuna Lumina, după care au revenit în Constanţa.
Minciunile fratelui
Dispariţia Larei Şaban a fost anunţată la Poliţie de către bona fetei sale, iar oamenii legii i-au chemat pentru audieri pe mama fetei şi fratele acesteia, care a declarat că în ziua dispariţiei ar fi fost cu afaceri în Portul Constanţa. El le-a spus poliţiştilor că ultima oară o întâlnise o pe sora sa în 2 mai, iar în ziua dispariţiei nu o văzuse, deşi vorbiseră la telefon şi îşi dăduseră un loc de întâlnire în oraşul Constanţa, unde a aşteptat-o mai mult timp fără ca aceasta să apară.
Trupul Larei Şaban a fost găsit în 29 mai 2012, în liziera situată între localităţile Lumina şi Năvodari, într-o zonă cu vegetaţie deasă, formată din arbuşti, ambalat în mai mulţi saci legaţi cu bandă adezivă. Necropsia a indicat că moartea victimei a fost violentă şi a fost determinată de un traumatism cranio-cerebral cu fractură cominutivă a oaselor craniului.
PROFESOR UNIVERSITAR. PATRU ANI ŞI JUMĂTATE PENTRU LUARE DE MITĂ
Tot în această săptămână, Curtea de Apel Craiova i-a condamnat, definitiv, pe Gheorghe Stancu, profesor de Drept la Universitatea Hyperion, la patru ani și jumătate de închisoare cu executare. Complicea sa, Nicoleta Gumă a primit 3 ani și jumătate cu executare.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul lunii mai 2010, Gheorghe Stancu, în calitate de membru în comisia de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion şi de coordonator al lucrărilor de diplomă a 35 de studenţi ai Centrului Tutorial Caransebeş, a primit de la aceştia, prin intermediul Nicoletei Gumă, coordonator al Centrului Tutorial Caransebeş a Universităţii Hyperion Bucureşti, şi a lui Eugen Tacotă, suma de 52.500 euro, pentru a-i favoriza pe studenţii respectivi în sensul acordării unor note mai mari decât cele cuvenite.
Examinaţi în 12 minute
În acest sens, Gumă Nicoleta şi Tacotă Eugen s-au străduit să îi convingă pe cei 35 de studenţi să dea câte 1.500 euro, bani pe care cei doi inculpaţi i-au strâns şi depozitat provizoriu, pentru ca în final să remită întreaga sumă colectată - 52.500 euro – profesorului Gheorghe Stancu. Despre acesta, cei doi inculpaţi cunoşteau că, în schimb, îi va ajuta pe studenţi să promoveze examenul de licenţă în mod nemeritat, prin acordarea unor note şi rezultate necuvenite. Pentru toţi cei 35 de studenţi, proba orală a durat 12 minute şi 56 secunde, în condiţiile în care inculpatul Stancu Gheorghe a susţinut că fiecare student a fost examinat timp de 3-4 minute.
ASISTENTĂ MATERNALĂ. 14 ANI PENTRU SCHINGIUIREA A DOI COPII
Fosta asistentă maternală Fănica Grădinaru, acuzată că a maltratat doi copii, a fost condamnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiela 12 ani de închisoare pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat, la patru ani şi şase luni şi, respectiv, la trei ani pentru rele tratamente aplicate fetiţei şi băieţelului pe care îi avea în grijă, precum şi la un an de închisoare pentru uz de fals. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus contopirea pedepselor şi a adăugat, la pedeapsa cea mai grea, de 12 ani de închisoare, un spor de doi ani şi zece luni închisoare, urmând ca Fănica Grădinaru să execute 14 ani şi zece luni de închisoare.
Ca în filmele de groază
Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2007 - 11 decembrie 2009, asistenta maternală Fănica Grădinaru, cu sprijinul soţului ei, a exercitat acte de violenţă şi cruzimi asupra fetiţei de patru ani şi a băiatului de opt ani pe care îi avea în îngrijire, pe care i-a băgat cu capul în vasul de toaletă, i-a lovit cu capul de diferite obiecte, i-a scufundat în cadă, i-a ţinut dezbrăcaţi afară, în frig, noaptea. De asemenea, asistenta maternală a lovit-o pe fetiţă pe tot corpul cu o bâtă de lemn, a opărit-o, a tăiat-o la buzele superioară şi inferioară şi la braţul stâng, leziuni pe care le-a tratat superficial, provocând infectarea acestora, "cu intenţia de a le suprima viaţa" celor doi copii.
CONDAMNARE DURĂ PENTRU UN PROCUROR ŞEF. ŞASE ANI CU EXECUTARE
Fostul prim-procuror al Parchetului Buftea, Nelu Carpen, a fost condamnat de Curtea Supremă la şase ani de închisoare cu executare după ce a săvârşit mai multe fapte de corupţie, fiind cea mai dură pedeapsă primită de un magistrat.
Faptele
Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada octombrie - decembrie 2009, Nelu Carpen, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, a pretins, prin intermediul avocatei Claudia Gîlceavă, suma de 4.000 euro de la două persoane (din care una era cercetată într-un dosar penal aflat pe rolul aceleiaşi unităţi), pentru a nu o trimite în judecată. În plus, în cursul lunii octombrie 2009, avocata Gîlceavă a falsificat un contract de asistenţă juridică încheiat cu cel cercetat, în care a consemnat în mod eronat faptul că suma de 4.000 euro ar fi fost încasată cu titlu de onorariu, falsificând, totodată şi mai multe facturi fiscale şi chitanţe.
Tot în cursul anului 2009, procurorul Carpen împreună cu avocata Gîlceavă a cerut şi primit de la o persoană suma de 3.000 euro pentru a interveni pe lângă procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, în scopul obţinerii unei soluţi ifavorabile într-un dosar penal. La rândul său, Ileana Claudia Gîlceavă, avocat în Baroul Bucureşti, în perioada iulie - august 2009, a pretins şi primit suma de 450 euro de la un denunţător, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui ofiţer de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Brigada de Poliţie Rutieră, pentru a-l determina să finalizeze cercetările într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti cu o propunere favorabilă denunţătorului.
.