Condamnați pentru o postare pe Facebook. Sentință istorică a unei instanțe din România. Ce a pățit administratorul paginii

Condamnați pentru o postare pe Facebook. Sentință istorică a unei instanțe din România. Ce a pățit administratorul paginii

Doi români au fost condamnați, în premieră, pentru o postare pe Facebook. Decizia aparține unui magistrat de la Judecătoria Hunedoara care a decis ca atât autoarea postării cât și administratorul paginii să răspundă pentru că cele scrise în conținut l-ar fi jignit pe secretarul Primăriei. Dănuț Militon Laslau susține că femeia ar fi scris despre el că este „prostul satului”. Oficialul primăriei a câștigat procesul, dar hotărârea nu este definitivă.

Administratorul unei pagini de Facebook a fost condamnat, alături de Luminița Vlad, autoarea unei postări pe care a găzduit-o pe Hunedoara Project, după ce secretarul Primăriei Hunedoara i-a dat în judecată pe amândoi. Dănuț Militon Laslau a cerut daune morale de 30.000 de lei. Funcționarul a atras criticile Luminiței Vlad din pricina unui proces pierdut cu primăria. Conform site-ului instanței, Vlad Luminița Lumia Intreprindere individuală a deținut un spațiu în curtea Castelului Corvinilor , cu destinaţie „comercializare articole artizanat”, până în februarie 2018, atunci când Judecătoria Hunedoara a dat câștig de cauză primăriei.

Secretarul Primăriei Hunedoara, Dănuț Militon Laslau

„Pe pagină respectivă de Facebook, Luminița Vlad a scris despre mine tot felul de prostii. Este vorba despre o postare din vara anului trecut. A scris că sunt că un secretar de CAP, că sunt prostul satului, s-a legat de ținută mea, că nu sunt bine pregătit profesional. Nu am acceptat să fiu denigrat și să mi se păteze imaginea, așa că i-am acționat în instanța, atât pe administratorul paginii, Florin Putica, cât și pe Luminița Vlad, care a scris lucrurile astea despre mine. Trebuie să spun că Luminița Vlad s-a răzbunat, deoarece ea avea un spațiu în curtea Castelului Corvinilor, spațiu pe care noi l-am scos la licitație, pentru închiriere. Această s-a enervat că l-am scos la licitație și atunci ce a zis, să se răzbune pe mine. Dar expirase contractul ei și asta spune legea, asta am făcut. Putea să se prezinte la licitație, dar nu a venit. Am înțeles că a cerut să-i fie atribuit direct spațiul. Mi-a denigrat imaginea, de aceea am acționat-o în judecată și pe ea și pe administratorul paginii de Facebook Hunedoara Project. Am cerut daune de 30.000 de lei. Nu mă interesează însă daunele, cât să se dea un exemplu pentru cei care scriu pe rețelele de socializare tot felul de lucruri și de prostii. Nu e normal așa ceva”, a declarat secretarul Primăriei municipiului Hunedoara, Dănuț Militon Laslau, pentru Mesagerul Hunedorean.

Decizia instanței: răspundere delictuală

În soluția dată de Judecătoria Hunedoara, pe 6 martie 2019, se arată:.

„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Laslau Militon Dănuț, în contradictoriu cu pârâții Vlad Luminița și Putica Florin, având că obiect acțiune în răspundere delictuală. Obligă pe pârâtă Vlad Luminița la plata către reclamantul Laslau Militon Dănuț a sumei de 2.000 lei cu titlu de daune morale. Obligă pe pârâtul Putica Florin să publice prezența hotărâre judecătorească pe pagină de Facebook Hunedoara Project și să o mențină acolo pentru o perioada cel puțin egală cu cea în care a existat pe acea pagină de Facebook postarea pârâtei Vlad Luminița referitoare la reclamant, postare care a stat la baza litigiului, precum și să șteargă respectivă postare. Obligă pe pârâtă Vlad Luminița să publice, pe cheltuiala să, dispozitivul prezenței hotărâri judecătorești într-un ziar de largă răspândire la nivelul județului Hunedoara. Respinge în rest cererea. Obligă pe pârâtă Vlad Luminița la plata către reclamant a sumei de 10 lei, reprezentând cheltuieli de judecată parțiale. Obligă pe pârâtul Putica Florin la plata către reclamant a sumei de cinci lei, reprezentând cheltuieli de judecată parțiale. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”.

Evacuată din spațiul de la Castel

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a declarat la rândul său, că Luminița Vlad avea un spațiu închiriat în curtea Castelului, pentru care plătea cinci lei/mp. „În 2014 era prețul acesta, în 2015 ea nu a plătit nimic. Primăria a acționat-o în instanța, că să evacueze spațiul, contractul ei fiind expirat. Nu mai era un contract încheiat cu această de trei ani. Am câștigat procesul și am scos la licitație spațiul respectiv, obținând 213 lei/mp, adică de peste 40 de ori mai mult”, a afirmat primarul municipiului Hunedoara.

Luminița Vlad: „Este discriminare. Ne vedem în campanie!”

Într-o ultimă postare pe site-ul Facebook Hunedoara Project, Luminița Vlad le-a dat replica contestatarilor săi:

„În ce privește articolul din Mesagerul Hunedorean cu referire la persoană mea, Vlad Luminița, care sunt eu Vlad Luminița, fac public următoarele :

-1.pun la dispoziția oricui dorește ordinele de plata prin care mi-am achitat chiria integral, după anul 2015, inclusiv pentru perioadele în care nu am activat, nefiind în țară.

 -2. nu am solicitat niciodată atribuirea vreunui spațiu fără respectarea demersurilor legale.

Pe baza dreptului meu la informații publice, a dreptului meu la demnitate și respect că cetățean, am cerut - prin audiențe, întâlniri, etc, etc, etc,- să mi se explice motivul discriminării în baza căruia alte contracte de închiriere au fost prelungite din oficiu, fără cereri înregistrare, prin adăugarea lor pe ascuns pe o lista comună de sute de spații. Această este prima, ultima și singură mea justificare pe care o fac public pe o pagină de Internet. Ne vedem în campanie !”.

La rândul său, Florin Putică, administratorul paginii Hunedoara Project, s-a rezumat la a posta un citat din regretatul lider PNT, Corneliu Coposu, cu titlul: Hunedoara, baga la cap!.

„Dictatura comunistă a inventat ceea ce societatea românească nu a cunoscut în trecut, complexul relei-credinţe, dedublarea personalităţii. Această dedublare, care a fost operată încă pe copii, a continuat pe tinerii care învăţau la şcoli şi a culminat pe oamenii realizaţi care au ocupat funcţii publice. Una gândea omul şi alta trebuia să vorbească. Într-un fel vorbea acasă, altfel la birou sau în societate. Practicarea îndelungată a acestui complex al relei-credinţe a lăsat, desigur, urme. N-aş putea să fac un pronostic exact şi să fixez limita dincolo de care nu va mai exista comunism, tendinţe comuniste, limbaj comunist, structuri comuniste, momentul în care va dispărea acest blestem care ne-a ţinut în întuneric, dar ce ştiu este că înapoi nu ne mai întoarcem.”