Condamnat la cinci ani de închisoare! Membru PSD, închis după un proces care a durat șase ani

Politic, partide, PSD

Un fost primar al orașului Nehoiu, din județul Buzău, va merge la închisoare pentru mai bine de 5 ani, fiind condamnat definitiv într-un dosar legat de defrișarea ilegală a unei păduri.

Fostul primar al orașului Nehoiu, Florentin Lungu, a primit o condamnare de 5 ani, 2 luni și douăzeci de zile, de la o instanță a Curții de Apel Ploiești, după șase ani de anchete și procese, într-un dosar penal legat de defrișarea ilegală a unei suprafețe de pădure.

De asemenea, primarul va trebui să plătească, Primăriei Nehoiu, suma de 265.910, 12 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de stabilizare a terenului defrișat și de reîmpădurire. Împreună cu fostul primar, în dosar a mai fost condamnat și un inginer silvic, Crina Dicu, dar la 3 ani de închisoare cu suspendare.

În anul 2015, Florentin Lungu a fost trimis în judecată, de procurorii de pe lângă Parchetul Curții de Apel Ploiești, pentru mai multe infracțiuni între care conflict de interese, abuz în serviciu, fals intellectual și instigare la fals intelectual, instigare la tăiere ilegală de arbori și furt de arbori.

Cercetările au început încă din 2014, când fostul primar a fost pus sub urmărire penală în ceea ce presa buzoiană a numit „Dosarul Lunca Mare”.

Pădure defrișată ilegal pentru a face loc unei stâni

Povestea a început în 2014, când Primăria Nehoiu a pus în posesie pe o anume Silvia Mocănașu cu o pădure de 3 hectare, situată în zona Lunca Mare, la marginea orașului Nehoiu.

La scurtă vreme, pădurea a fost defrișată, iar pe teren au fost construite mai multe saivane și suprafețe betonate. În fapt, terenul a ajuns în proprietatea primarului, Florentin Lungu, prin intermediul contabilei de la firma pe care o deținea, Prodfor, iar acesta a decis să amenajeze aici o stână. Lucrările, susține presa locală, au fost realizate cu materiale și cu angajați ai Primăriei Nehoiu.

Mai mult, cu complicitatea unor angajați ai Ocolului Silvic Privat Nehoiu, între care și Crina Dicu, fostul primar a obținut aprobare pentru construcția unui drum forestier care să facă legătura cu stâna pe care și-a amenajat-o.

În acest sens au fost întocmite în fals acte de punere în valoare a materialului lemnos și au fost marcați ilegal 436 de arbori care au fost tăiați pentru a face loc drumului forestier.

Și probabil că afacerea fostului primar ar fi rămas nedescoperită dacă terenul defrișat nu ar fi luat-o la vale, afectând mai multe locuințe din zona Lunca Mare și un cimitir. Astfel, cazul a ajuns în atenția autorităților, care au demarat o anchetă penală.