Condamnări la moarte în scandalul laptelui contaminat

Autorităţile chineze au dorit să transmită un mesaj de intransigenţă, odată cu anunţarea verdictelor din scandalul de anul trecut al laptelui contaminat cu melamină, care a provocat îmbolnăvirea a peste 300.000 de copii şi moartea a cel puţin şase.

Dintre cele 21 de persoane inculpate în total, trei au fost condamnate la moarte, alte trei au primit pedepse cu închisoarea pe viaţă, iar restul vor petrece după gratii între 2 şi 15 ani, relatează AFP.

Printre cei condamnaţi la moarte pentru „punerea în pericol a siguranţei publice“ se numără Zhang Yujun, acuzat că a produs şi comercializat circa 600 de tone de pudră contaminată cu melamină, şi un intermediar implicat în traficul cu această substanţă toxică, folosită pentru a simula proteinele conţinute de laptele praf obişnuit. Cea de-a treia condamnare la moarte este cu suspendare, sentinţa urmând a fi comutată, cel mai probabil, în închisoare pe viaţă. Reprezentanţii Sanlu, închişi şi amendaţi

Fosta patroană a companiei Sanlu, Tian Wenhua, în vârstă de 66 de ani, considerată şi ea vinovată pentru tragedia de anul trecut, deoarece ar fi comercializat cu bună-ştiinţă „produse falsificate şi de calitate inferioară“, a fost condamnată la închisoare pe viaţă şi a primit o amendă de 2,2 milioane de euro. Alţi trei angajaţi ai companiei au primit pedepse cu închisoarea între 5 şi 15 ani.

Grupul Sanlu, unul dintre principalii producători de lapte praf din China, a fost amendat cu 5,6 milioane de euro. Cele 22 de companii responsabile de criza sanitară au anunţat constituirea unui fond special de 160 de milioane de dolari pentru daunele cerute de familiile victimelor.

Autorităţile chineze au făcut publice verdictele cu câteva zile înaintea Festivalului Primăverii, cea mai importantă sărbătoare chineză ce marchează Anul Nou chinezesc, în speranţa atenuă rii nemulţumirii populare. Cu toate acestea, mulţi dintre părinţii copiilor morţi sau îmbolnăviţi din cauza laptelui praf contaminat au criticat faptul că printre inculpaţi nu s-a numărat niciun membru al autorităţilor guvernamentale.

„Autorităţile guvernamentale ar trebui pedepsite“, a declarat Liu Donglin, părintele unuia dintre copiii îmbolnăviţi de laptele praf contaminat. În plus, familiile victimelor şi avocaţii acestora au dezvăluit că unii dintre părinţii copiilor îmbolnăviţi din cauza laptelui praf contaminat cu melamină vor primi despăgubiri de numai 300 de dolari, circa 200 de familii adresânduse Curţii Supreme pentru a cere compensaţii mai mari.