Tribunalul Penal din Cairo a confirmat marţi condamnarea la moarte a fostului preşedinte Mohammed Morsi. Procurorii i-au inculpat pe Morsi și pe alți lideri ai Frăției Musulmane pentru conspirație cu organizații islamiste străine în vederea atacării închisorilor în timpul revoltei din 2011, relatează BBC News Online.
Fostul președinte islamist Mohamed Morsia a fost condamnat iniţial la moarte în mai, dar pedeapsa a fost confirmată după consultări cu Marele Muftiu, liderul religios egiptean.
Pe lângă Morsi, alți 105 de acuzați — lideri ai Frăției Musulmane, precum și presupuși membri ai grupării palestiniene Hamas, judecați în contumacie — au fost condamnaţi la moarte în contumacie.
Mohammed Morsi poate ataca în apel această sentinţă, care a fost denunţată de Frăția Musulmană ca fiind "farsă politică", iar Amnesty International a descris procesele ca "grosolan de nedrepte".
Morsi a evadat din închisoarea Wadi Natroun în ianuarie 2011 şi a fost acuzat că a complotat cu militanţi străini pentru a elibera mai mulţi islamişti din detenţie, potrivit Mediafax.
Revolta din 2011 a pus capăt regimului de 30 de ani al preşedintelui Hosni Mubarak, iar Morsi a fost ales preşedinte un an mai târziu.
În iulie 2013, el a fost înlăturat de la putere de armata condusă de actualul preşedinte Abdul Fattah al-Sisi, în urma protestelor faţă de regimul său, şi deja execută o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru că a ordonat arestarea şi torturarea unor manifestanţi.
Morsi a mai fost condamnat marţi, de acelaşi tribunal, la închisoare pe viaţă pentru spionaj în favoarea unor grupări militante străine, inclusiv Hamas.
Judecătorul a afirmat că gruparea Fraţii Musulmani a "colaborat cu mişcarea palestiniană Hamas pentru a se infiltra prin frontierele estice ale Egiptului şi a ataca închisori", potrivit televiziunii de stat egiptene.
Alţi 16 membri ai grupării Fraţii Musulmani au fost condamnaţi la moarte pentru că ar fi livrat documente secrete în străinătate în perioada 2005-2013.