Concurs controversat în Israel: "Miss Supravieţuitoare a Holocaustului"

Concurs controversat în Israel: "Miss Supravieţuitoare a Holocaustului"

Câteva supravieţuitoare ale Shoah-ului au participat ieri, în Israel, la un concurs care a desemnat prima "Miss Supravieţuitoare a Holocaustului". 14 femei israeliene, cu vârste între 74 şi 79 de ani, s-au prezentat la această competiţie de frumuseţe oarecum neobişnuită pentru a-şi adjudeca titlul pus în joc.

Câştigătoarea concursului a fost Hava Hershkovitz,  de 79 ani, care, pe lângă coroana de Miss"Miss Supravieţuitoare a Holocaustului" a beneficiat şi de un week-end într-un hotel de lux, relatează "Le Figaro". Prezentat ca o "celebrare a vieţii", evenimentul a generat o întreagă controversă. Detractorii competiţiei au susţinut că este indecent să jurizezi femei în vârstă, care au suferit în trecut, pe baza fizicului lor.

Organizatorul concursului, Shimon Sabag, a respins acuzaţiile, declarând că frumuseţea nu a reprezentat decât 10% din criteriile luate în calcul de juriu şi că finalistele au fost alese în special în funcţie de istoria personală şi de maniera în care au reuşit să îşi reia viaţa după război. Aproximativ 200.000 de supravieţuitori ai Holocaustului mai trăiesc în prezent în Israel. Ziua Holocaustului, care se marchează anual în această ţară, este una dintre cele mai solemne din calendar. Restaurantele şi cinematografele sunt închise, iar sirenele de pe tot cuprinsul ţării sună timp de două minute.

Ne puteți urmări și pe Google News