"Concurenţa" pentru un loc în cămin, mai mare decât la admitere

"Concurenţa" pentru un loc în cămin, mai mare decât la admitere

A început lupta pentru un loc în cămin. Ca în fiecare an, studenţii au venit cu câteva zile înainte de începerea cursurilor, în speranţa că vor prinde un loc într-unul dintre căminele studenţeşti. Numărul locurilor este însă mult mai mic decât cel al cererilor. Cei care nu au primit unul din partea facultăţii vânează anunţurile de vânzare şi sunt dispuşi să dea câteva sute de euro pentru un loc, descurajaţi de perspectiva unei chirii.

Numai la Politehnică, în Capitală, au fost depuse 22.000 de dosare pentru cazarea în cămin, însă sunt disponibile numai 13.000 de locuri.

"Cu siguranţă, cea mai gravă situaţie este în Bucureşti. Un student din şase primeşte loc la cămin", a afirmat preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, Gabriel Petre, ieri, la RTV.

El a adăugat că cei care nu primesc locuri în cămin "fie părăsesc facultate, fie recurg la acele abateri de la etica universitară prin a-şi cumpăra un loc".

De teamă că autorităţile nu vor rezolva problema locurilor de cazare, studenţii amenintă cu proteste. Ei susţin chiar că se vor muta la cort, în faţa Ministerului Educaţiei, până le va fi oferită o soluţie.

Fostul ministru al Educaţiei şi rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti, Ecaterina Andronescu, a găsit o explicaţie pentru problema cu care se confruntă studenţii în fiecare an.

"Până în '89, România avea 125.000 de studenţi şi 120.000 de locuri în cămine. Astăzi are 700.000 de studenţi şi 110.000 de locuri în cămine, deci numărul de locuri nu a crescut în aceeaşi proporţie ca şi numărul de studenţi", a menţionat Andronescu.

Şi alte importante centre universitare din ţară se confruntă cu aceeaşi criză. La Iaşi, pentru un loc în cămin candidează trei studenţi, iar la Cluj, au fost înregistrate de două ori mai multe cereri decât locuri disponibile existente.

Citiţi şi:

Şpagă pe moloz în "Regie"

 

Ne puteți urmări și pe Google News