Anul trecut, România a înregistrat cifre promițătoare în sectorul turismului. Cu toate acestea, sectorul se confruntă cu anumite lacune. Concret, în 2023, trei sferturi dintre clienții serviciilor de turism din țara noastră au fost anul trecut din România. Totodată, 17% dintre aceștia au provenit din Uniunea Europeană. Hotelierii de pe litoral, dar și cei din restul țării ar urma să se adapteze unor noi schimbări.
Hotelierii de pe litoral, vizați de aceste schimbări
Potrivit ministrului de resort Ștefan Radu Oprea, numărul turiștilor din țară a crescut cu 10,5% în anul precedent. În același timp, cel al turiștilor proveniți din străinătate a crescut cu peste 26%.
Cu prilejul noii ediții a Cartei Albe a Turismului, ministrul de resort a vorbit și despre modalitățile de promovare din acest sector. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost expuse și actualele probleme din domeniu. De asemenea, oficialul a subliniat că în perioada următoare va fi implementată o schimbare majoră, care îi vizează atât pe hotelierii de pe litoral, cât și pe cei din restul țării.
Concurența neloială, coșmarul investitorilor
Una dintre marile probleme din acest sector rămâne concurența neloială. Președintele Consiliului Național al IMM-urilor din România a atras atenția asupra acestui aspect.
„Cea mai mare problemă este concurența neloială. 87% dintre respondenți menționează concurența neloială având un impact fie undeva aproximativ la 30% din ceea ce ar putea să aducă plus valoare turismului în acest moment, concurența neloială căreia trebuie să-i găsim răspunsuri. Rata de revenire a scăzut, dar nu îngrijorător, este undeva între 30 și 40%, a fost o rată mai bună înainte de pandemie. ”, a spus Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al IMM-urilor din România.
Cheia succesului în sectorul turismului. Ce se va întâmpla pe litoral
Oficialii din sectorul turismul susțin că parteneriatul public-privat rămâne pilonul de bază al turismului românesc.
„Parteneriatul public-privat este cheia în turism, pentru că nimeni nu poate să promoveze singur România ca destinaţie turistică atât în interior, pentru români, cât şi pentru cei care vor să ne viziteze.” , a adăugat ministrul Ștefan Radu Oprea
Ministrul a precizat ce schimbări vor fi aplicate în perioada următoare. Conform acestuia, va fi elaborat un act normativ prin care unităţile de cazare neclasificate nu vor mai putea să promoveze.
„Mai fac un singur anunţ care cred eu că este important pentru cei care sunt din domeniu, pentru hotelieri, pentru cei care vor să închirieze: este funcţional site-ul Situr, care va permite toată partea de clasificare, mult mai uşor, digitalizat, într-un sistem simplificat. Bazele de date să fie interconectate, să nu mai cerem nicio informaţie suplimentară, să nu mai vedem dosarul cu şină niciodată, să nu mai trebuiască să veniţi la minister sau să fim noi foarte des la dumneavoastră. O să venim şi cu un act normativ în sensul acesta. ”, a mai spus oficialul.