Concluziile și suspiciunile Raportului final
Editura Evenimentul si Capital

Concluziile și suspiciunile Raportului final

Comisia de anchetă și-a finalizat raportul. FOTO: MARIUS VLAD
Autor: | | 2 Comentarii | 820 Vizualizari

Raportul final al Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial se află, astăzi, pe ordinea de zi a Parlamentului

Raportul adoptat prin vot vizează doar acțiuni ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale Guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea candidatului Băsescu.

Deși au fost invitați în repetate rânduri, Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea au refuzat participarea la audieri în fața Comisiei și nu au oferit răspunsuri clarificatoare membrilor forului legislativ pentru a-și fonda luarea unei decizii.

Dan Andronic. FOTO: EVZ

Suspiciuni

După cele 8 luni de activitate ale Comisiei de anchetă pentru alegerile prezidențiale din 2009 în care au fost audiate 45 de persoane nu s-a putut decât deduce că au existat acţiuni de influenţare a scrutinului în lipsa buletinelor de vot.

„Concluzia Raportului este că au fost nişte acţiuni concertate de schimbare a şefilor de prefecturi şi de deconcentrate din teritoriu cu intenţia de a schimba sau de a modifica rezultatul votului dacă era necesar, dar neavând buletine de vot nu putem spune cu certitudine acest lucru. Putem doar să deducem că aceste acţiuni au avut loc, că s-a încălcat legea şi că au avut scopul de a influenţa rezultatul votului”, a subliniat președintele Comisiei Oana Florea la prezentarea concluziilor Raportului. Totodată, verificarea de către „CCR doar a buletinelor nule a fost insuficientă pentru a se considera dacă alegerile au fost fraudate”, se arată în Raport.

Plan premediat

„Acțiunile Instituției Prezidențiale și ale Guvernului au fost perfect sincronizate, dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan premeditat, amplu și bine pus la punct.” Cu alte cuvinte, „în realizarea planului de favorizare a candidatului Traian Băsescu, reprezentanții Instituției prezidențiale și ai Guvernului au acționat în forță, cu rea credință, în dispreț total față de lege”, se mai arată în Raport.

Acțiunile de natură a determina „fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009” în favoarea lui Băsescu au provenit din diferența foarte mică de „doar 70.321” de voturi dintre cei doi candidați înscriși în cursa pentru prezidențiale: Geoană și Băsescu.

Influențare a rezultatului

În ideea existenței unei premeditări a influențării rezultatului alegerilor, în raport s-a ajuns la concluzia unor „intervenții în forță” asupra aparatului administrativ al țării, prin schimbarea șefilor de servicii publice de deconcentrate ale ministerelor, în perioada 1 octombrie 2009 – 6 decembrie 2009 .

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate