Concluzii: May a câştigat. Brexitul se confirmă dar ca PUTERE a ieşit slăbită
- Antonia Hendrik
- 10 iunie 2017, 11:50
Nimic spectaculos în ceea ce priveşte alegerile din Regatul Unit, toate au mers strună exact după calculele făcute, extrem de previzibil totul: câştigă Theresa May, fiindcă era scris în destin, dar în acelaşi timp iese atât de slăbită încât puterea ei este rănită într-o manieră iremediabilă. Plăteşte ca şi Cameron: acesta a lansat referendumul sigur că-l va câştiga fără discuţii şi dimpotrivă a pierdut. May a dorit alegeri anticipate pentru motive asemănătoare: sigură că va pulveriza opoziţia, dar a ieşit ea însăşi pulverizată.
Încerca o investitură populară puternică, care să-i confirme rolul de negociator unic al Brexitului, dar va fi cu totul altfel. Negocierile dintre UE şi Londra vor fi obiect de dezbateri aprige în parlament, nu apanajul a doar câţiva oameni.
May n-a pierdut alegerile fiindcă adversarul laburist, Jeremy Corbyn, (chiar dacă era contrar Brexitului), n-a acceptat să joace rolul de distrugător şi n-a transformat aceste alegeri într-un nou referendum. În campania electorală el s-a angajat să fie garantul votului popular - pe care se bazează de fapt democraţia - care s-a exprimat prin intermediul acelui referendum. Chiar daca a cerut răspicat ca modalităţile de negociere ale Brexitului să fie concordate şi mai ales să nu fie în dauna poporului.
Trebuie semnalat că Corbyn a câştigat încă o dată asupra opozanţilor, atât din interiorul cât şi din exteriorul partidului său. Viziunea sa este despre un Partid Laburist care se reîntoarce spre apărarea muncii şi a drepturilor celor mai slabi.
Întărit de voturile câştigate, Corbyn va putea face o opoziţie mai determinată, după ce a scăpat de adversarii săi interni, mulţi dintre ei stând degeaba în parlament.
Dacă se adaugă fotoliile câştigate de laburişti acelea ale Partidului naţional scoţian, ale liberalilor şi ale verzilor, se ajunge la cifra de 315: cu 3 mai puţine decât conservatorii. May mai are speranţa susţinerii Partidului Unionist democratic cu 10 fotolii. Majoritate teoretică, fiindcă este oricum riscantă. Aici ar putea juca un rol important Sinn Feinn, cu 7 locuri câştigate şi care nu recunoaşte legitimitatea guvernului în Irlanda de Nord.
Cazul britanic este frapant şi într-un sens mai larg: politica a câştigat împotriva forţelor destabilzatoare. Acesta este de fapt adevăratul rezultat al acestor alegeri, dincolo de rezultatele electorale şi de viitoarele guverne, mai mult sau mai puţin fragile. Orice ar fi... s-a mai scris o filă de istorie a Regatului Unit, viaţa se va schimba radical, regulile vor fi altele, temeri există şi din partea populaţie dar şi a politicienilor, doar timpul va decide dacă au ales înţelept sau vor plăţi pentru ambiţii.