Evenimentul Zilei > Social > Concluzie şocantă: sucurile omoară anual aproape 200.000 de oameni
Concluzie şocantă: sucurile omoară anual aproape 200.000 de oameni

Concluzie şocantă: sucurile omoară anual aproape 200.000 de oameni

Băuturile carbogazoase şi altele din categoria celor dulci provoacă anual circa 184.000 de decese la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat în revista americană Circulation. România se află şi ea în “topul” 20 al ţărilor în care mortalitatea provocată de consumul de răcoritoare dulci este foarte ridicată. Reducerea drastică a consumului sau eliminarea lor trebuind să fie o prioritate la nivel global, avertizează cercetătorii.

Aceasta este prima cercetare globală detaliată asupra impactului consumului acestor băuturi având ca rezultat decesul şi invaliditatea determinate de diabet, boli cardiovasculare şi cancer. În acest studiu, cercetătorii au stabilit că 133.000 de decese legate de consumul acestor băuturi s-au produs ca rezultat al diabetului, 45.000 ca rezultat al bolilor cardiovasculare şi 6.450 al cancerului.

"Multe ţări au un număr mare de decese care rezultă dintr-un singur factor alimentar cunoscut, şi anume sucurile şi alte băuturi din fructe sau dulci cum ar fi 'ice tea', reducerea drastică a consumului sau eliminarea lor trebuind să fie o prioritate la nivel global", a explicat dr. Dariush Mozaffarian, decan al Facultăţii de Ştiinţe ale Nutriţiei de la Universitatea Tufts din Boston (Massachusetts) şi principalul autor al studiului, citat de Agerpres.

Estimările de consum s-au făcut pornind de la 62 de anchete alimentare efectuate asupra unui număr de 61.1971 de persoane, între anii 1980 şi 2010, în 51 de ţări. Cercetătorii au estimat, de asemenea, cantităţile de zahăr disponibile la nivel naţional din 187 de ţări şi au făcut o corelare cu frecvenţa cazurilor de diabet zaharat, de boli cardiovasculare şi de cancer în diferite regiuni geografice şi la diferite populaţii.

Impactul consumului de sucuri şi alte băuturi dulci asupra mortalităţii variază semnificativ între diferitele populaţii, de la o rată de mai puţin de un procent în Japonia, la vârsta de peste 65 de ani, la una de 30% la mexicanii sub 45 de ani.

Printre cele 20 de ţări cele mai populate, Mexicul a avut în perioada studiului cea mai mare rată a mortalităţii atribuite consumului de băuturi carbogazoase şi alte băuturi dulci, cu 405 decese la un milion de adulţi sau 24.000 de decese pe an. Statele Unite au fost pe locul al doilea, cu 125 de decese anual la un milion de adulţi sau 25.000 de decese pe an.

Aproximativ 76% din decesele legate de consumul de sucuri şi de alte băuturi dulci au fost înregistrate în ţările cu venituri mici şi medii.

În total, proporţia de tineri adulţi cu boli cronice cum ar fi diabetul atribuite băuturilor carbogazoase şi altor băuturi dulci a fost mai mare decât la persoanele în vârstă.