Concediul sabatic: beneficii, dezavantaje și drepturi prevăzute în legislație
- Antonia Hendrik
- 14 iulie 2024, 11:22
Concediul sabatic este un fenomen foarte răspândit în Statele Unite dar și în vestul Europei. Persoanele care solicită un astfel de concediu pot întrerupe munca între trei și patru luni pe an. În SUA acest tip de concediu se oferă în marile companii pentru angajații care lucrează de peste 10 ani.
Concediul sabatic. Ce trebuie să știi despre acest drept
Concediul sabatic nu este altceva decât o pauză de muncă prelungită, iar în unele cazuri este fără plată. Cei care solicită un astfel de concediu doresc să se dedice mai mult familiei, unor proiecte personale sau pur și simplu doresc să se relaxeze. Dar acest obicei se poate întâlni doar în companiile moderne care înțeleg cât de importantă este viața personală a angajatului.
Și în România angajații pot beneficia de un concediu sabatic stabilit prin lege. În această categorie intră cadrele didactice, care au acest drept, dar trebuie ca școala unde activează să fie de acord.
Aici vorbim despre cadrele didactice cu contract de muncă pe o perioadă nedeterminată. Mai exact, profesorii titulari pot cere un astfel de concediu fără plată o dată la zece ani, cu rezervarea postului.
Concediul sabatic. Ce trebuie să știi despre acest drept. Sursa foto: Pixabay
Cum se procedează în mediul privat
În domeniul privat, acest tip de concediu nu este reglementat în Codul Muncii, motiv pentru care se aplică articolul nr. 153 care face referire la concediul fără plată.
„Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale”, se arată în Codul muncii.
Practic vorbim despre o inițiativă a angajatului, „aceea de a-și lua concediu pentru interese personale și de acordul dat de angajator pe acest subiect, fiind vorba de o suspendare a contractului în urma acordului părților”.
Concediul sabatic. Ce trebuie să știi despre acest drept. Sursa foto: Pixabay
Concediul sabatic vine cu o serie de avantaje și dezavantaje
Începem cu avantajele pentru companie și pentru angajați. Potrivit experților în resurse umane, angajații care-și iau concediul sabatic se întorc la muncă plini de energie și motivație, ceea ce înseamnă avantaje pentru companie.
Concediul sabatic poate preveni epuizarea profesională, un fenomen tot mai des întâlnit chiar și în rândul tinerilor. Acest concediu cu pauze mari poate ajuta angajații să evite suprasolicitarea și stresul cronic. Un alt avantaj este că oferirea unor astfel de concedii sabatice îmbunătățesc imaginea companiei.
Concediul sabatic are și dezavantaje pentru angajat. În primul rând va trăi o perioadă bună de timp cu venituri mici sau inexistente. Mai mult, trebuie menționat faptul că aceste concedii fără plată nu se cuantifică la vechimea în muncă, informează avocatnet.ro.