Recuperarea concediului de odihnă. Ce se întâmplă cu zilele neluate în 2022

Concediul de odihnă este un drept bine stabilit în Codul Muncii. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Anual, angajații care observă că nu au utilizat toate zilele de concediu disponibile se preocupă de termenul limită până la care le pot recupera și de modalitățile prin care pot face acest lucru.

Conform Codului Muncii din România, concediul de odihnă trebuie să aibă o durată minimă de 20 de zile.

Angajații au posibilitatea de a depune o cerere pentru concediu de odihnă cu cel puțin 60 de zile înainte de data planificată pentru acesta.

Termenul până la care puteți lua zilele libere rămase din concediul de odihnă

În cazul în care aveți zile de concediu de odihnă neutilizate din anul 2022 și nu doriți să le pierdeți, aveți opțiunea de a cere angajatorului să le aloce până la mijlocul anului 2024.

„Art. 148. Programarea concediului de odihnă 2022-2023

(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului. Sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.

(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.

(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.

(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puțin 60 de zile anterioare efectuării acestuia”.

Angajatul are dreptul la cel puțin zece zile lucrătoare de concediu neîntrerupt

Conform Codului Muncii, în situația în care programarea concediilor se face în mod fracționat, angajatorul trebuie să organizeze programarea astfel încât fiecare angajat să poată efectua într-un an calendaristic cel puțin zece zile lucrătoare de concediu consecutiv.

Sursa foto. EVZ

Concediul de odihnă trebuie luat în fiecare an, potrivit prevederilor legale.

Dacă un angajat, din motive întemeiate, nu poate efectua integral sau parțial concediul de odihnă anual la care avea dreptul în acel an calendaristic, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul imediat următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

Angajatul are dreptul la compensare în bani a concediului de odihnă, în anumite situații

În Codul Muncii compensarea în bani a concediului de odihnă neutilizat este autorizată doar în situația în care contractul individual de muncă se încheie.

De asemenea, fiecare angajat are asigurat dreptul la un concediu anual plătit. Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.