Concediul medical despre care puțină lume știe. Obligații pentru angajator și angajat

Sursa foto:Arhiva EVZ

România. Lipsa unei cunoașteri temeinice a legislației muncii dă curs situațiilor care afectează angajatorii și angajații deopotrivă, mai ales în privința cazurilor când de acordă zile de concediu medical.

Concediul medical. Obligațiile angajatorului

De exemplu, asigurarea angajaților pentru accidentele de muncă intră în atribuțiile angajatorului. Astfel, zilele de concediu pentru accidentele de muncă sau pentru bolile asociate meseriei practicate se acordă obligatoriu, indiferent de perioada stagiului de cotizare.

Trebuie precizat că încadrarea greșită a accidentului de muncă atrage după sine schimbarea regimului fiscal pentru indemnizațiile acordate în cazul zilelor de concediu medical. Pentru o mai bună înțelegere a problemei avem un scenariu prezentat de portalul avocatnet.ro.

Protecția muncii. Sursa foto:protecțiamuniisu.ro

Accidente de muncă și boli profesionale

De exemplu, un angajat cu o vechime de doar două luni la firma respectivă s-a accidentat la locul de muncă. Poate primi angajatul respectiv concediu medical plătit? Experții în legislația muncii răspund că da.

În acest sens, avocații invocă faptul că angajatul este acoperit pentru accidente de muncă și boli profesionale, încă din prima zi a contractului de muncă. Asigurarea cade în sarcina angajatorilor și nu a angajaților. Mai mult decât atât, patronii au obligația să le asigure angajaților toate condițiile necesare unui mediu securizat în privința riscurilor asupra sănătății.

Asta pe lângă instruirea adecvată privind securitatea sănătății în muncă. De asemenea, angajatorul este cel care răspunde în cazul în care angajatul se accidentează la locul de muncă sau în drum spre serviciu. Pe de altă parte, concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate se acordă în funcție de un stagiu minim de cotizare.

Zilele de concediu medical și perioada stagiului de cotizare

Deoarece se presupune că afecțiunile pentru care se cere concediu medical nu sunt în legătură cu activitatea profesională a solicitantului. Prin urmare, într-un scenariu în care legislația muncii ar fi respectată până la ultima literă, orice suspiciune de boală asociată cu relația profesională sau orice accident suferit în timpul muncii, care provoacă indisponibilitate pentru o perioadă mai mare de 72 de ore, ar trebui cercetate. Sunt cel puțin din două motive.

Pentru a se stabili dacă accidentul are legătură cu muncă și pentru a identifica și trage la răspundere responsabilul, precum și pentru a preveni producerea unor evenimente similare ulterioare. De menționat este faptul că lucrătorii vor încasa bani mai puțini în cazurile în care accidentele de muncă sau suspiciunile de boală profesională nu sunt încadrate la regimul juridic potrivit.