Concedieri cu „cântec” la Compania Municipală Cimitire București. DNA investighează

Concedieri cu „cântec” la Compania Municipală Cimitire București. DNA investighează

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au descins la Compania Municipală Cimitire București S.A., investigând o schemă de acordare ilegală a unor salarii compensatorii pentru doi foști directori și șapte funcționari.

Persoanele implicate și acuzațiile aduse de DNA

Potrivit unui comunicat al DNA, doi foști directori și șapte funcționari de la la Compania Municipală Cimitire București S.A. sunt acuzați că și-au aprobat ilegal 24 de salarii compensatorii la momentul concedierii, producând un prejudiciu semnificativ companiei.

Investigația DNA a început după ce primarul general Nicușor Dan, candidatul principal în 2020, a anunțat public intenția sa de a desființa companiile municipale înființate de fosta administrație. În acest context, cei nouă angajați au semnat acte adiționale la contractele lor de muncă, stipulând că, în cazul concedierii din motive independente de voința lor, ar urma să primească 24 de salarii brute lunare drept compensație.

Mariana-Gina Mitroi, fost director general al Companiei Municipale Cimitire București S.A., este acuzată de DNA de abuz în serviciu cu obținerea unui folos necuvenit în formă continuată. De asemenea, Ștefan Rădulescu, director general al companiei între octombrie 2020 și februarie 2021, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și uz de fals.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alături de cei doi directori, alți șapte funcționari, inclusiv Gheorghe-Florin Andreica, Camelia Slivneanu, Mihaela Duță și alții, sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu. Toți sunt acuzați că, prin semnarea acestor acte adiționale ilegale, au beneficiat de sume considerabile de bani, în detrimentul companiei.

Detalii despre salariile compensatorii

Procurorii DNA susțin că aceste acte adiționale au fost semnate cu încălcarea legislației în vigoare. Clauza conform căreia salariații ar fi trebuit să primească 24 de salarii brute compensatorii în cazul concedierii nu era prevăzută în contractul colectiv de muncă și contravenea Codului Muncii. În perioada februarie-martie 2021, cei nouă angajați și-au solicitat și au primit compensațiile menționate, compensații care au variat între 192.067 și 60.191 lei pentru fiecare.

Deși în companie au existat și alți angajați care și-au pierdut locurile de muncă în aceleași condiții, doar cei nouă inculpați au beneficiat de aceste plăți compensatorii ilegale. Compania a suferit un prejudiciu total de 1.146.341 lei doar din acordarea acestor salarii, conform DNA.

Prejudiciul total și măsurile asigurătorii cerute de DNA

Compania Municipală Cimitire București S.A. a anunțat că se constituie parte civilă în acest dosar penal instrumentat de DNA, solicitând recuperarea unei sume de peste 2 milioane de lei. Aceasta include atât sumele acordate ilegal sub formă de salarii compensatorii (1.221.191 lei), cât și taxe, impozite și penalități de întârziere solicitate de ANAF, în valoare de 871.099 lei.

Pentru a recupera prejudiciul, autoritățile au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ale celor nouă inculpați. Aceștia sunt acuzați de DNA că au pus în aplicare o schemă de fraudă menită să le asigure câștiguri financiare semnificative în contextul unei posibile restructurări a companiei.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului București, unde va fi judecat. În cazul în care vor fi găsiți vinovați, cei implicați riscă pedepse severe, având în vedere gravitatea acuzațiilor.

Acțiunea DNA face parte din eforturile continue ale autorităților de combatere a abuzurilor și corupției din sectorul public, în special în cazul companiilor municipale înființate în perioada administrațiilor anterioare. Ancheta în acest caz scoate la lumină problemele de gestionare și abuzurile care au afectat administrația publică locală în trecut.

DNA

DNA. Sursa foto: Facebook

Contextul politic și legal

Această descindere vine pe fondul unor controverse legate de funcționarea companiilor municipale create în timpul fostului primar Gabriela Firea. Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, a promis în campania sa electorală că va desființa aceste companii, considerându-le ineficiente și afectate de corupție. Decizia de desființare a companiilor a creat tensiuni în rândul angajaților, care au încercat să își asigure compensații financiare înainte de a fi concediați.

Procesul care urmează va fi monitorizat atent, având potențialul de a oferi noi perspective asupra gestionării companiilor municipale și asupra corupției din administrația publică.

Revista presei