Republica Moldova. Conacul urban al familiei Donici, monument de arhitectură și istorie de importanță națională, va fi restaurat, cu sprijinul României. De mai multe decenii, imobilul simbol al Chișinăului vechi, se degradează masiv, deși a fost inclus în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Decizia Guvernului de la București a fost salutată de Sergiu Prodan, ministrul Culturii de la Chișinău.
Ministrul Sergiu Prodan: „Conacul are toate șansele ca, după restaurare, să redevină o perlă arhitectonică a capitalei”
„Am aflat cu bucurie despre decizia Guvernului României de a finanța restaurarea monumentului de arhitectură și istorie de importanță națională din str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 35 din Chișinău, colț cu strada 31 August 1989. Clădirea este una emblematică pentru Chișinău. Primele informații documentare despre ea datează din anul 1863 și are toate șansele ca, după restaurare, să redevină o perlă arhitectonică a capitalei”, a declarat Sergiu Prodan, conform unui comunicat al Ministerului Culturii.
Potrivit oficialului, acest obiectiv de patrimoniu este primul care, alături de alte edificii importante, vor fi restaurate, în baza Acordului dintre guvernele de la Chișinău și București privind implementarea Programului de asistență tehnică și financiară, în valoare de 100 de milioane de euro, acordat Republicii Moldova de România.
O clădire emblematică a capitalei basarabene, în stare de degradare continuă, timp de decenii
„Vom readuce la viață un obiectiv arhitectural de patrimoniu. După restaurare, în incinta acestuia, vor fi amplasate mai multe structuri responsabile de protejarea patrimoniului național. Este vorba, în special, de Institutul Patrimoniului Cultural, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și Agenția Națională Arheologică”, a menționat ministrul Sergiu Prodan.
Oficialul a precizat că Ministerul Culturii este doar gestionarul acestui imobil și nu este amplasat acolo, conform unor informații eronate din unele surse media. Sediul propriu-zis al Ministerului Culturii se află pe str. Nicolae Iorga, 21, conform aceleiași surse.
Casa în care a fost în captivitate Osman-paşa, fostul comandant al armatei otomane
„Primele informaţii documentare referitoare la proprietatea imobiliară în cauză datează din 1863, când aparţinea secretarului de colegiu, Aristotel Londis. În 1867, a fost cumpărată de către soţia porucicului în rezervă, Iulia Vichentievna Ianuşevski. În 1869, ea a construit o casă cu subsol, autorul proiectului fiind renumitul architect Alexandru Osipovici Bernardazzi. La începutul lui 1870, casa a fost vândută Elenei St. Casso, devenită soţia lui Gheorghii Nic. Donici, consilier de stat, care a rămas proprietară, până în 1897. În 1878, după încheierea războiului ruso-turc, în subsolul ei s-a aflat în captivitate Osman-paşa, fostul comandant al armatei otomane, ce se predase iniţial la Plevna. În 1897, casa avea 12 încăperi cu dependenţe.
În 1901 proprietar era atestat Mihail Katakazi, deputat al Adunării Deputaţilor a nobilimii basarabeane, iar în 1916 – familia Anghel. În perioada interbelică, clădirea a servit drept sediu al Băncii Naţionale a Basarabiei”, susțin experții din cadrul Academiei de Științe a Republicii Moldova.