Conacul Mocioni readus la viață de CJ Timiș

Conacul Mocioni readus la viață de CJ Timiș

Consiliul Județean Timiș va depune, în scurt timp, un proiect cu o valoare de două milioane de euro pentru reabilitarea Conacului Mocioni din Foeni. Este vorba de o clădire cu o vechime de aproape 270 de ani. Cererea de finanțare va fi făcută în cadrul programului RO-Cultura, finanțat prin Granturile Spațiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). CJ Timiș intenționează crearea unui spațiu muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, amenajarea bibliotecii comunale, a unor spații pentru evenimente culturale și chiar a unor ateliere pentru redescoperirea meșteșugurilor tradiționale.

Conacul de la Foeni, care a fost construit în 1750, este una din cele mai vechi construcții care e încă în picioare, în Banat. Ca și majoritatea fostelor reședințe nibiuliare din zonă, conacul e într-o avansată stare de degradare. Conacul are porți înalte, potrivite cu arhitectura impunătoare. Treptele mari care sunt grupate în trei secțiuni, făceau distincție între cele trei zone de locuit. Aripa stângă are acum geamuri și ușă termopan, și adăpostește grădinița. În aripa dreaptă se găsește un magazin.

Cel mai important membru al familiei nobile care a locuit aici a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepotul unui preot aromân, jurist, membru în Senatul Imperial de la Viena, membru fondator al Astrei Române (1866) şi membru onorific al Societăţii Academice Române (1870). În 1869, el moşteneşte domeniul de la Foeni, se retrage din viaţa politică şi se stabileşte la conac, alături de soţia sa, Laura Cernovici, căreia i-a și lăsat, prin testament, conacul, după moarte. După instaurarea regimului comunist, proprietatea a fost naţionalizată și a  funcţionat ani la rând ca baie comunală, apoi grădiniţă, sifonărie şi depozit pentru erbicide şi pesticide. În aripa de est a subsolului conacului a fost amenajată o sală de sport. După Revoluție, în conac s-a organizat constant discotecă, fiind transformat în cămin cultural, destinație care i-a rămas până astăzi.

Proiectul de reabilitare este gândit în cadrul unei strategii a administrației județene de dezvoltare integrată a zonei, fiind în directă legătură cu reabilitarea drumului județean Timișoara - Peciu Nou - Foeni, obiectiv aflat deja în implementare, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra: „După cum am demonstrat deja, valorificăm la maximum oportunitățile de finanțare care ne stau la îndemână. Am acoperit absolut toate domeniile și fondurile disponibile pentru infrastructură rutieră, sănătate sau școli speciale. Experiența pozitivă de până acum în atragerea de finanțări îmi dă încredere că vom câștiga și acest proiect. El este în directă legătură cu reabilitarea drumului județean Timișoara - Peciu Nou - Foeni, un proiect mare pe fonduri europene, aflat deja în implementare. Vrem că în perspectiva anului 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, să redăm timișorenilor, timișenilor, întregului județ, un asemenea spațiu cultural”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul proiectului care vizează Conacul Mocioni din Foeni, Consiliul Județean Timiș îi va avea ca parteneri pe islandezii de la North Consulting.