Comunitatea internațională face zid în fața Statului Islamic
- Paul Ciocoiu
- 16 septembrie 2014, 00:00
Zeci de țări occidentale și arabe au pus bazele unei coaliții care să lupte împotriva flagelului islamist.
Cel puțin 30 de țări au dat ieri asigurări că vor folosi toate mijloacele, inclusiv militare, pentru a stopa expansiunea Statului Islamic, organizația teroristă care, de trei luni, provoacă haos în Orientul Mijlociu. „Lupta irakienilor împotriva terorismului este și a noastră. Trebuie să ne angajăm clar, loial și puternic alături de autoritățile irakiene. Nu mai este timp de pierdut”, a avertizat președintele francez Francois Hollande, în deschiderea summitului organizat ieri la Paris și dedicat amenințării islamiste din Siria și Irak.
Mobilizare militară
Reuniunea din capitala franceză trădează îngrijorarea cancelariilor occidentale față de riscul contaminării islamiste a întregului Orient Mijlociu, o regiune încă instabilă politic în urma revoltelor populare de acum câțiva ani. Mai multe țări arabe și-au anunțat deja disponibilitatea de a participa la raidurile aeriene împotriva țintelor controlate de Statul Islamic. Australia a anunțat transferul unui contingent de 600 de militari în Golful Persic în timp ce Franța a început ieri zborurile de recunoaștere deasupra Irakului pentru a culege informații despre pozițiile islamiștilor. Rusia și-a anunțat și ea contribuția la angajamentul militar internațional, fără a oferi însă detalii, precizând că o astfel de asistență va fi oferită și Siriei. Moscova a livrat încă din iulie elicoptere și avioane de luptă Irakului.
Iranul, în schimb, a refuzat oferta de cooperare militară pe frontul irakian și sirian, a anunțat ieri Teheranul. SUA au dat asigurări că intervenția împotriva Statului Islamic nu va implica trupe la sol, ci doar raiduri aeriene și asistență militară acordată armatei irakiene. Cel puțin 160 de astfel de atacuri au fost lansate de aviația militară americană până acum, reușind să oprească expansiunea extremiștilor spre Bagdad, capitala irakiană. Eforturile concertate ale comunității internaționale vin la câteva zile după ce Statul Islamic a executat un al treilea jurnalist occidental.
Exodul jihadiștilor
Aproape 1000 de francezi și circa 400 de germani luptă pe frontul sirian și irakian alături de combatanții Statului Islamic, au anunțat autoritățile celor două țări. În Franța, prezența unor cetățeni în campania jihadistă în Orientul Mijlociu a generat o dezbatere furtunoasă despre modul în care autoritățile de la Paris pot gestiona această situație. Opoziția conservatoare a propus chiar crearea unor centre de reeducare pentru jihadiștii francezi.