Partidul preşedintelui Republicii Moldova a obţinut o victorie categorică la scrutinul parlamentar de ieri, fiind preferat de 50% dintre alegătorii prezenţi la urne. Pragul electoral de 6% a mai fost trecut de alte trei partide.
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a câştigat alegerile legislative de ieri, cu 49,92% din totalul voturilor valabil exprimate, după numărarea a 95% din voturi. Rezultatul este similar celui de la scrutinul din 2005, când PCRM a obţinut 46% din sufragii.
Din viitorul parlament de la Chişinău vor mai face parte alte trei formaţiuni care au depăşit pragul electoral de 6%: Partidul Liberal ( 12,9%), Partidul Liberal Democrat (12,24%) şi Alianţa „Moldova Noastră” (9,8%).
Aproape 60% dintre cei 2,6 milioane de cetăţeni cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea în cele 2.000 de secţii de votare deschise în Republica Moldova.
În total, 1.183 de candidaţi, dintre care 305 femei şi cinci independenţi, şi-au disputat cele 101 posturi de deputat, potrivit AFP. Peste 3.000 de observatori locali şi internaţionali au supravegheat procesul electoral, inclusiv 200 de reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE).
Preşedintele nu renunţă la politică
Vladimir Voronin, preşedinte din 2001, nu mai poate candida pentru al treilea mandat consecutiv, dar a subliniat că nu va renunţa la politică şi va prelua o funcţie de rang înalt în administraţia centrală.
Noul legislativ urmează să îl aleagă pe succesorul lui Voronin între 8 aprilie şi 8 iunie, acesta având nevoie de votul unei majorităţi de trei cincimi, adică 61 de deputaţi. Partidul Comunist (PCRM), care ocupă în prezent 56 dintre cele 101 locuri din Parlamentul, devansa net în sondajele preelectorale celelalte formaţiuni înscrise în cursă, fiind creditat cu 36 la sută din intenţiile de vot.
Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Liberal, formaţiuni de opoziţie care militează pentru consolidarea relaţiilor cu România şi UE, se bucurau fiecare de sprijinul a opt procente din electoratul moldovean, celelalte partide fiind creditate cu şanse minime să depăşească pragul electoral de 6%. Vlad Filat, liderul PLDM, a declarat jurnaliştilor că a votat „pentru ca Moldova să rămână un stat liber şi democratic”. Cetăţenii moldoveni aflaţi în România au putut vota ieri la două secţii de vot deschise la ambasada Republicii Moldova şi la centrul consular din Bucureşti.
Incidente în Transnistria
Scrutinul de ieri nu fost lipsit de incidente. Detaşamente ale miliţiei trans nistrene au ocupat secţia de votare din satul Corjova, unde se aflau şi observatori internaţionali, împiedicând accesul la urne a celor 1.350 de locuitori cu drept de vot, potrivit PROTV Chişinău.
Agenţia Info-Prim Neo a relatat, la rândul său, că procesul electoral din localitatea respectivă a fost blocat de 300 de persoane îmbrăcate în civil, care au protestat în faţa liceului din sat unde era amplasată secţia de vot. Comisia Electorală Centrală a decis astfel ca alegătorii din Corjova să voteze pe liste suplimentare.
"Comuniştii nu vor negocia cu celelalte partide"
Partidul Comuniştilor nu va negocia cu Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM) şi cu Alianţa Moldova Noastră (AMN) funcţia de preşedinte al statului, al Parlamentului şi cea de premier, informează agenţia Unimedia, preluată de Mediafax.
"Nu vom negocia cu PL, PLDM si AMN funcţiile de şef al statului, spicher şi premier. Vom negocia cu fiecare deputat în parte. Dacă nu vom reuşi, vom proceda aşa cum este scris în Constituţie", a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin. ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 12:39.
CITIŢI ŞI: