Cei trei demnitari comuniști care i-au salvat pe legionari de la moarte. Dezvăluiri de marcă în noul număr din Evenimentul Istoric

Cei trei demnitari comuniști care i-au salvat pe legionari de la moarte. Dezvăluiri de marcă în noul număr din Evenimentul Istoric

Noul număr al revistei Evenimentul Istoric este acum la toate punctele de vânzare a presei. Una dintre dezvăluirile făcute cu ajutorul documentelor de arhivă este legată de încercarea celor care au pus mâna pe putere după august 1944 de a folosi resursele Legiunii Arhanghelului Mihail pentru a întări Partidul Comunist.

Practic, evenimentele descrise în revistă sunt cele care i-au inspirat lui Păstorel Teodoreanu celebra epigramă: ”Căpitane, nu fi trist, Garda merge înainte, prin partidul comunist”. Păstorel avea să plătească scump astfel de critici aduse noii puteri, dar nu finul boem este subiectul dezvăluirii.

În 1945, unul dintre liderii legionari, Nicolae Petrașcu, a dat o ”circulară” pentru camarazii săi aflați în libertate sau în pușcării prin care le cere să ajute la ”munca de refacere alături de Partidul Comunist Român”. El îi scrie și unuia dintre cei mai influenți bolșevici. Acesta vede o oportunitate și, împreună cu doi colegi de Guvernul Petru Groza, începe folosirea legionarilor.

Mișcarea avea să fie stopată în 1948, iar ”deviaționiștii” au fost crunt pedepsiți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numele celor trei demnitari le găsiți în noul  număr al revistei.

În numărul 15 al Evenimentului Istoric puteți citi multe alte materiale interesante:

  • Jurnalul generalului Iulian Vlad, însemnări din închisoare, continuarea unui proiect editorial de excepție,
  • Cine a fost ”condeiul din umbră” la redactarea cărții ”Orizonturi Roșii”, a generalului Ioan Mihai Pacepa,
  • Ce a declanșat catastrofa de la Cernobîl, amănuntul tehnic despre care s-a aflat abia acum,
  • Scrisoarea prin care Ierusalimul îi mulțumea lui Nicolae Ceaușescu pentru acțiunile sale de politică externă.
  • O parte din articole le puteți citi pe site-ul www.evenimentulistoric.ro