Programul economic al lui Joe Biden ar majora cheltuielile federale cu 11 trilioane de dolari în următorii 10 ani, sporind deficitul și împingând Statele Unite într-o criză a datoriei suverane.
Măsurile pe care Joe Biden intenționează să le ia în economie, în cazul câștigării președinției SUA, mergând de la sănătate publică la asistență socială, de la lupta împotriva schimbării climatului la infrastructură, depășesc cu mult sumele pe care le-ar aduce preconizatele creșteri de taxe, potrivit unui raport al Manhattan Institute din octombrie.
În condițiile în care veniturile din taxe se preconizează a crește cu 3,6 trilioane de dolari în următorii 10 ani, deficitul fiscal estimat în 2030 este de 7,4 trilioane.
„Măsurile pe care le propune (Biden) vor pune în primejdie economia pe o lungă perioadă de timp”, a declarat Brian Riedl, membru senior al Manhattan Institute și autorul raportului, citat de Daily Caller.
Cea mai mare creștere de taxe de după război
Riedl a continuat:
„Patru trilioane de dolari venituri din taxe suplimentare, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere de taxe de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, și 11 trilioane de dolari, în cheltuieli suplimentare, cu certitudine mai multe reguli și birocrație, un venit minim mai mare... Toate acestea vor slăbi economia.”
Cel mai mare capitol de cheltuieli din programul lui Biden este pachetul pentru recuperare sanitară și economică post-COVID, în valoare de 2,4 trilioane de dolari.
Este urmat de capitolul dedicat luptei împotriva schimbării climatului și pentru infrastructură – 2 trilioane de dolari și de capitolul extinderii asigurărilor de sănătate – 1,5 trilioane de dolari.
Biden se încurcă în bani
Într-un interviu televizat din 25 octombrie, Biden a afirmat că creșterile de taxe pe profiturile companiilor vor asigura finanțarea pentru proiectul său de a face gratuit învățământul de stat la colegiu, potrivit The Annenberg Public Policy Center.
Riedl a estimat că planul lui Biden privind învățământul în colegiu va costa 750 de miliarde de dolari.
„Dacă facem ca fiecare corporație să plătească o taxă minimă de 15%, asta ar aduce venituri de 400 de miliarde”, a spus Biden în interviu. „Pot să trimit fiecare persoană îndreptățită la un colegiu de patru ani în statul ei pentru 150 de miliarde de dolari. Pot asigura ca fiecare persoană care se califică pentru un colegiu comunitar să poată merge la el, și tot ne mai rămân o mulțime de bani.”
Echipa de campanie a lui Biden a corectat declarația candidatului Democrat, recunoscând că aceasta a subestimat grav costurile planului pentru colegiu gratuit.
Riedl a estimat cifrele cheltuielilor pe zece ani ale programului lui Biden bazându-se pe informațiile furnizate de site-ul de campanie al acestuia, de Comisia pentru un Buget Federal Responsabil și Biroul pentru Buget al Congresului.
Brooking Institution și Urban Institute au estimat o creștere de taxe similară cu cea folosită de Riedl.
„Programul pe termen lung al lui Biden va crește serios cheltuielile și nu aduce suficiente venituri pentru a acoperi integral cheltuielile suplimentare”, afirmă Kyle Pomerleau, membru senior al American Enterprise Institute (AEI), citat de Daily Caller.
Pomerleau spune că cifra de cheltuieli de 11 trilioane estimată pentru 10 ani ar putea fi ceva mai mică decât cea prognozată de Riedl, însă a estimat că planul de creștere a taxelor propus de Biden va aduce doar și venituri mai mici decât cele preconizate de Riedl, de numai 2,8 trilioane de dolari, potrivit unui raport AEI din 13 octombrie.
Avalanșa datoriilor
Atât Riedl și Pomerleau au avertizat că Statele Unite vor trebui să țină seama serios de datoria pe care au acumulat-o în ultimele două decenii, indiferent dacă programul lui Biden va fi pus în aplicare sau nu.
Datoria federală era duminică, 1 noiembrie, de 27,2 trilioane de dolari.
„Este absolut nesustenabil”, a declarat Riedl pentru Daily Caller. „Pericolul este ca, în final, să fim îngropați de costurile dobânzilor. Când împrumuți atât de mulți bani, este suficientă o mică mărire a ratei dobânzii pentru a îngropa complet bugetul federal.”
Biroul pentru Buget al Congresului a estimat că Statele Unite vor împrumuta 104 trilioane de dolari în viitorii 30 de ani, afirmă Riedl. Această estimare nu include nici o cheltuială suplimentară și este bazată pe rata dobânzilor, care ar putea crește.
„Este nesustenabil!”
„Indiferent dacă Biden reușește să promoveze pogramul său de cheltuieli, traiectoria datoriei guvernamentale americane este, cel puțin potrivit proecțiilor actuale, nesustenabilă”, a declarat și Pomerleau pentru Daily Caller.
„La un moment dat în viitor, rambursarea datoriei sau acumularea datoriei ar putea copleși economia”, a continuat Pomerleau. „Mărind datoria, fie prin tăieri de taxe, fie prin sporirea cheltuielilor, accelerezi acest proces.”
Dublarea taxelor pentru clasa de mijloc
Datoria a crescut cu 37% de când președintele Donald Trump a fost învestit în ianuarie 2017, potrivit The Balance. Deficitul s-a păstrat sub 1 trilion de dolari în fiecare an al președinției, însă va crește în 2020 spre 3,7 trilioane de dolari, ținând cont de impactul coronavirusului.
„În final, ne vom confrunta cu un calcul care impune alegerea reforme importante ale unor programe, precum cele de asigurări sociale și medicale, fie o posibilă dublare a taxelor clasei de mijloc”, a spus Riedl. „Efectiv, nu există o a treia opțiune.”
„În cazul cel mai rău, politicienii continuă să toarne gaz peste foc, mărind și mai mult cheltuielile, accelerând astfel criza datoriei”, a avertizat expertul.