Comunismul, atragator in Cehia

Comunismul, atragator in Cehia

Ideologia marxista inca reprezinta o atractie pentru tinerii cehi crescuti dupa inlaturarea de la putere a comunismului, in 1989, acestia avand putina experienta in ceea ce priveste modul in care fostii conducatori au incercat sa o puna in practica, relateaza Reuters.

"Mentalitatea comunista si partidul ma atrag cu siguranta, prin viziunea pozitiva si umana asupra viitorului", a declarat Zdenek Stefek, secretarul Consiliului Central al Uniunii Comuniste de Tineret (KSM).

"Revolutia de catifea" care a inlaturat de la putere regimul comunist si l-a adus la conducere pe Vaclav Havel, a fost condusa de studentii care voiau un trai mai bun si mai multa libertate.

Analistii s-au asteptat ca sprijinul pentru Partidul Comunist sa se diminueze, gratie aparitiei unei generatii mai tinere, cu idealuri democratice.

Comunistii au ramas insa cea de-a treia mare forta in cadrul Parlamentului ceh, odata cu noul suflu adus partidului de adepti mai tineri, cum ar fi Stefek.

KSM sustine ca are circa 600 de sustinatori si este unul dintre cele mai radicale grupuri de extrema-stanga, ce promoveaza socialismul. Viziunile sale revolutionare au determinat Ministerul de Interne sa interzica acest grup, decizie care a fost insa contestata in apel de formatiune.

Aflandu-se la sediul fostului Partid Comunist, ai carui pereti sunt acoperiti de placi comemorative infatisandu-i pe fondatorii comunismului, Karl Marx si Friedrich Engels, Stefek nu pare a avea figura tipica a revolutionarului.

Tanarul in varsta de 32 de ani si-a petrecut mai mult de jumatate din viata intr-o tara cu o economie de piata, care a aderat la Uniunea Europeana si la NATO.

In timp ce alti ingineri din domeniul informatic, asa cum este si Stefek, isi desfasoara activitatea in lumea tehnologiei de varf, el lucreaza la sediul partidului, unde se ocupa de mentinerea retelei informatice.

"Criticam bineinteles trecutul. Nu il vedem ca pe ceva la care am vrea sa ne intoarcem, insa incercam sa-l percepem obiectiv, sa spunem ce a fost pozitiv si ce a fost negativ", a explicat Stefek.

"Ceea ce nu vrem sa urmam este monopolul unui singur partid ancorat in Constitutie in loc sa fie rezultatul unei autoritati naturale. Cel de-al doilea lucru pe care nu vrem sa il urmam este limitarea anumitor drepturi civice", a adaugat el.

Stefek a recunoscut faptul ca, in timpul regimului comunist, libertatea expresiei era limitata, insa a remarcat aceeasi problema si in societatea actuala.

"Comunistii nici nu se compara cu propaganda mediatica din zilele noastre", a precizat el. "Cunosc multe persoane care (...) trebuie sa-si ascunda opiniile, nu pot spune la serviciu ca sunt comunisti", a adaugat el.

Stefek a declarat ca scopul sau este ca cetatenii sa aiba mai multa influenta in procesul de luare a deciziilor prin intermediul referendumurilor sau a proprietatii comune.

"Revolutia, sau schimbarile sistemice, nu pot fi decretate sau anuntate - vor veni prin intermediul lucrului cu oamenii", a precizat el.

"Credem ca proprietatea comuna va fi mai eficienta decat cea privata. Deci, daca exista competitie libera, proprietatea comuna va castiga, iar cea privata va deveni nefolositoare", a explicat el.

Ne puteți urmări și pe Google News