În Răchiţele, comuna natală a premierului Emil Boc, vor fi construite anul acesta o sală de sport, un centru de zi pentru copii şi un cămin cultural. În plus, va fi introdusă şi canalizare.
Anul trecut, în luna mai, autorităţile centrale anunţau, prin vocea directorului Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, că au renunţat la proiectul privind construcţia unei săli de sport în Răchiţele, satul natal al premierului Emil Boc. Anul acesta, însă, autorităţile par să fi revenit asupra deciziei, fiind emis deja un acord de mediu pentru investiţia respectivă. Sala de sport va fi construită de societatea TCM Nord, care şi-a adjudecat licitaţia din data de 11 mai 2010, angajându-se să finalizeze investiţia pentru suma de 2,42 milioane de lei.
În plus, comuna Mărgău, de care aparţine şi satul Răchiţele, va mai beneficia şi de un sistem modern de canalizare, de o reţea de apă potabilă, de un centru de zi pentru copii şi de un drum modernizat, lucrări câştigate de o firmă apropiată PDL.
Sală de sport şi alei pietonale
Pe 3 ianuarie 2011, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj a emis, la solicitatea Primăriei Mărgău, un acord de mediu pentru investiţia "sală de sport cu anexe pe o suprafaţă de 1.660 mp, cu un regim de înălţime P+2E+M".
Pe lângă sala de sport, în apropierea şcolii din Răchiţele ar mai urma să se construiască alei pietonale pe o suprafaţă de 422 de metri pătraţi, amenajarea de spaţii verzi pe o suprafaţă de 1.266 mp, amenajarea a patru parcări, alimentarea cu apă prin extinderea reţelei şi construirea unui sistem de ape uzate în bazin vidanjabil.
"Este un document care trebuie depus la dosarul de autorizare. Fără acest document nu se poate emite o autorizaţie de construire", ne-a explicat un specialist în domeniul urbanistic.
Finanţare de la Ministerul Dezvoltării
Întrebat despre stadiul proiectului sălii de sport, primarul Sorin Suciu se enervează. "Presa a scris numai prostii despre acest subiect. Acolo sunt 200 de copii care merită o sală de sport. Acum e vorba tot despre vechiul proiect, cel din anul 2010. Finanţarea nu e asigurată de noi, ci de Ministerul Dezvoltării", susţine primarul Suciu.
În replică, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului ne-au declarat că sala de sport va fi finanţată anul acesta doar dacă vor fi alocări bugetare. "În prezent, nu există ordin de începere a lucrărilor. Obiectul sala de sport din Răchiţele va fi finanţat în limita alocărilor bugetare, dar şi aici vom aplica regula care a existat în 2010 şi anume vom finanţa doar obiectivele unde au început deja lucrările", a precizat Anuţa Iuga, de la Biroul de presă al ministerului.
Încă 5 milioane de euro investiţi în Răchiţele
Pe de altă parte, anul acesta, comuna Mărgău şi satul Răchiţele s-ar putea transforma într-un imens şantier. În baza programului "Calitate a vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale - măsura 322", gestionat de Ministerul Agriculturii, comuna Mărgău a organizat o licitaţie pentru "proiectarea şi execuţia" drumului comunal DC 121 Băliş - Mărgău, înfiinţare reţea de alimentare cu apă în satul Răchiţele, reţea de canalizate în satul Răchiţele, construirea unui centru social de zi pentru copii în satul Răchiţele şi a unui cămin cultural pentru promovarea specificului cultural în comuna Mărgău.
Licitaţia, anunţată în luna februarie 2010, s-a desfăşurat opt luni mai târziu, în octombrie 2010, şi a fost câştigată de un consorţiu din care face parte şi societatea Diferit SRL, firmă abonată la lucrări publice. Suma pentru care şi-a adjudecat contractul este de 24 de milioane de lei (peste cinci milioane de euro).
Firma Diferit SRL, deţinută de Nicolae Petri, derulează afaceri cu statul în judeţul Cluj şi a cunoscut prosperitatea mai ales după anul 2004, când actualul premier Emil Boc a câştigat alegerile pentru ocuparea funcţi ei de primar al Clujului. Cel mai mare contract adjudecat de Diferit SRL, în parteneriat cu o altă societate, este în valoare de 140 de milioane de euro şi se referă la întreţinerea străzilor din municipiul Cluj-Napoca.
Investiţia nu apare pe site-ul Agenţiei de Mediu
În prezent, Primăria Mărgău a obţinut avizele de mediu pentru demararea acestor lucrări. Deşi avizele ar trebui să fie postate pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj, pentru ca orice persoană interesată să le poată consulta şi eventual contesta, anunţurile privind investiţiile din Răchiţele lipsesc.
Un costum popular, condiţie de participare la licitaţie
Nu în ultimul rând, un alt aspect controversat legat de licitaţia privind investiţiile din Răchiţele e legat anunţul de intenţie. Astfel, una dintre condiţiile impuse de Primăria Mărgău în caietul de sarcini privind atribuirea celor cinci obiective era legată de cunoaşterea portului popular din Ţara Moţilor.
"Se va prezenta ca mostră un costum popular complet pentru femei şi pentru bărbaţi, specific zonei folclorice ţara Moţilor, Apuseni - Huedin - Mărgău", se arată în caietul de sarcini.
FACSIMIL. Acordul de mediu pentru sala de sport din Răchiţele
PROFIL
Firme abonate la licitaţii publice
Nicolae Petri, patronul firmei Diferit SRL, spune că societatea pe care o conduce nu a câştigat de una singură licitaţia pentru construcţia reţelelor de canalizare şi aducţiune cu apă din Răchiţele.
"Firma noastră se ocupă doar de partea cu drumurile şi anume de reabilitarea drumului co munal Beliş - Mărgău. Alte firme se ocupă de construcţia reţelei de canalizare, de aducţiune cu apă sau a internetului pentru elevi. Încă nu am demarat lucrările pentru că suntem în faza de avizare a proiectului", ne-a declarat Nicolae Petri.
Contractul a fost adjudecat de un consorţiu de trei firme, precizează Petri. "Construcţia reţelelor de aducţiune cu apă şi canalizare va fi făcută de Grup 4 Instalaţii, iar construcţiile civile vor fi efectuate de TIM SA", conchide patronul Diferit SRL. Administrator cercetat pentru manipularea Bursei
Cât despre firma Grup 4 Instalaţii, aceasta este administrată de Gicu Agenor Gâscă, judecat în prezent de magistraţii Curţii de Apel Cluj pentru manipularea Bursei de Valori. Şi societatea TIM SA e controlată tot de Gicu Gâscă.
Toate cele trei firme au derulat, în ultimii trei ani, importante lucrări din bani publici. Nicolae Petri susţine însă că nu se poate vorbi despre aşa ceva doar pentru că societatea lui a participat la tot felul de licitaţii organizate de diferitele instituţii de stat.
"Pe unele le-am câştigat, pe altele nu. Suntem o societate comercială şi participăm la li ci ta ţii. Resping ideea că am fi abonaţi la lucrările din bani publici", a ţinut să se apere Nicolae Petri.