Comportamentul pasiv-agresiv este un mod de exprimare indirectă a sentimentelor negative în loc de a le aborda în mod deschis. Există o deconectare între ceea ce spune o persoană care prezintă un comportament pasiv-agresiv și ceea ce face.
Comportamentul pasiv-agresiv este un mod de exprimare indirectă a sentimentelor negative. Mai exact, astfel de persoane pot părea să fie de acord, chiar cu entuziasm, cu cererea altei persoane. Cu toate acestea, în loc să se supună cererii, ar putea exprima furia. Sau resentimentele prin nerespectarea termenelor limită.
Comportamentul pasiv-agresiv este greu de observat
De exemplu, un coleg nu te salută pe hol pentru a treia oară într-o săptămână. Îți zici că poate nu o face cu rea intenție. Dar simți că ceva nu este în regulă cu el. Dacă acest lucru se întâmplă frecvent, este posibil să ai de-a face cu un comportament pasiv-agresiv. Atenție, este mult mai greu de detectat decât comportamentul agresiv-agresiv.
Comportamentul pasiv-agresiv, așa cum indică cuvântul, este o tendință de a se angaja în exprimarea indirectă a ostilităților:
- acte precum insulte subtile,
- comportament morocănos,
- încăpățânare
- eșecul deliberat de a îndeplini sarcinile cerute.
Deoarece comportamentul pasiv-agresiv este implicit sau indirect, poate fi greu de observat, chiar și atunci când simți consecințele psihologice. Pentru a vă ajuta să identificați acest tip de comportament, specialiștii descriu cinci exemple comune care pot fi identificate imediat.
Sursa foto: psihoterapiefamilie.ro.
Semnele specifice ale comportamentului pasiv-agresiv:
- Resentimente și opoziție față de cerințele altora, în special față de cerințele oamenilor în poziții de conducere
- Rezistență la cooperare, amânare și greșeli intenționate ca răspuns la cerințele altora
- Atitudine cinică, îmbufnată sau ostilă
- Plângeri frecvente despre sentimentul de subapreciat sau înșelat.
Deși comportamentul pasiv-agresiv poate fi o caracteristică a diferitelor condiții de sănătate mintală, nu este considerat o boală mintală distinctă. Cu toate acestea, comportamentul pasiv-agresiv poate interfera cu relațiile și poate provoca dificultăți la locul de muncă. Dacă te confrunți cu un comportament pasiv-agresiv - sau crezi că o persoană dragă ţie este aşa - trebuie luat în considerare consultarea unui terapeut.
Tratamentul tăcut constă în ignorarea completă a altei persoane, refuzul de a răspunde la orice întrebări din partea persoanei și poate chiar refuzul de a recunoaște prezența acesteia. Acest tip de tratament al tăcerii nu este deosebit de pasiv-agresiv, deoarece este foarte explicit.