Complotul iranian de la Washington: Gardienii Revoluţiei califică acuzaţiile drept amuzante

Gardienii Revoluţiei Islamice, corpul de elită al armatei iraniene, pe care SUA îl menţionează în cazul complotului dezvăluit marţi la Washington şi care ar fi vizat asasinarea ambasadorului saudit în SUA, a respins astăzi orice legătură cu acesta, a informat agenţia oficială iraniană IRNA.

Generalul Hosein Salami, comandantul adjunct al Gardienilor Revoluţiei, a declarat pentru IRNA că acuzaţiile americane, care i se par "amuzante", sunt lipsite de fundament.

Statele Unite au acuzat marţi Iranul că se află în spatele unui complot care viza ambasadele Arabiei Saudite şi Israelului la Washington şi asasinarea ambasadorului saudit Adel Al Jubeir. În plus, autorităţile americane au arătat cu degetul spre presupuşi membri ai Forţelor Quds, unităţile specializate în operaţiuni în afara frontierelor iraniene din cadrul Corpului Gardienilor Revoluţiei, ca presupuşi responsabili pentru plănuirea, coordonarea şi supervizarea complotului.

"Repetatele eşecuri şi frustrări ale politicii externe a liderilor SUA i-a dus la această încercare de a distrage atenţia comunităţii internaţionale de la colapsul actual al capitalismului", a spus Salami. Potrivit acestuia, principalul motiv pentru care Washingtonul încearcă să distragă atenţia sunt "protestele cu care se confruntă", aluzie la manifestaţiile la care participă "indignaţii" împotriva abuzurilor băncilor şi a crizei economice.

Numeroase autorităţi iraniene au negat implicarea ţării în acest complot, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Ramin Mehmanparast, a calificat drept "falsă" acuzaţia şi a asigurat că Iranul şi Arabia Saudită "menţin relaţii de respect reciproc", adaugă sursa citată.

Îndoiala experţilor

Mai mulţi experţi americani îşi exprimă însă îndoiala cu privire la implicarea administraţiei de la Teheran în acest complot, înclinând mai mult spre pista unor elemente radicale şi independente din aaparatul iranian.

Potrivit lui Rasool Nafisi, specialist în activitatea Gardienilor Revoluţiei, presupusa implicare a unui cartel al drogurilor mexican şi defectele constatate în pregătirea complotului par să excludă o undă verde la nivel înalt. "Mă îndoiesc că ar fi opera regimului iranian, date fiind alegerea ţintei, momentul ales şi actorii reţinuţi", explică specialistul, citat de AFP, preluată de Agerpres.

"Dacă privim asasinatele comise în trecut, ar fi trebuit să existe un grup însărcinat cu plănuirea", adaugă specialistul, care menţionează eliminarea în 1992 a opozantului Sadegh Sharafkandi la Berlin. "În acest caz, ne gândim mai degrabă la un actor izolat", a conchis acesta..

Suzanne Maloney, specialistă în problemele Orientului Mijlociu la Institutul Brookings, observă că acest complot "nu corespunde modelului obişnuit al implicării Iranului în activităţi teroriste". "Mi se pare plauzibil ca acest complot să fie fapta unor electroni liberi, dar nu ştiu în ce măsură armata iraniană tolerează acest tip de disidenţă", semnalează specialistul.

"Faptul că sprijinul mondial cel mai mare al terorismului se serveşte de un vânzător de maşini de ocazie texan şi de narcoterorişti pentru un atentat major şi fără precedent pare să sfideze imaginaţia", subliniază Maloney, aluzie la suspectul reţinut, un afacerist din Corpus Christi, Texas.