Complexul de recuperare „Sfântul Nectarie”, pentru copii cu dizabilități, ridicat de Mihai Neșu doar din donaţii

Complexul de recuperare „Sfântul Nectarie”, pentru copii cu dizabilități, ridicat de Mihai Neșu doar din donaţii Imagini cu complexul ridicat de Mihai Neșu doar din donaţii, pentru copiii cu dizabilități. Sursa foto Fundația Mihai Neșu

Complexul de recuperare „Sfântul Nectarie”, pe care fostul fotbalist Mihai Neşu îl ridică pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi neuromotorii, este aproape gata. Centrul a fost făcut doar din donații. Deja au apărut poze cu construcția.

Complexul de recuperare „Sfântul Nectarie”, pe care fostul fotbalist Mihai Neşu îl ridică pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi neuromotorii, este aproape gata. Centrul a fost făcut doar din donații și sponsorizări, a mai spus cel care speră să le aducă oamenilor bolnavi zâmbetul pe buze.

„Până în prezent, doar cu șantierul am cheltuit 4.8 milioane de euro, iar în perioada următoare o să avem nevoie de fonduri pentru mobilarea spațiilor de cazare și dotarea sălilor de terapie cu echipament medical, precum și pentru construirea clădirii multifuncționale”, spune Mihai Neşu.

Mihai Neșu a rămas paralizat

Fostul fotbalist a deschis încă din 2015 un centru de recuperare pentru copii cu probleme neuromotorii, la patru ani după ce a fost la un pas de a își pierde viața. În mai 2011, acesta a fost rănit grav în timpul unui antrenament al echipei olandeze FC Utrecht, când un coleg a căzut peste el, fracturându-i coloana cervicală şi lăsându-l paralizat de la gât în jos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atunci, Mihai Neșu a realizat că trebuie să-i ajute pe copiii și adulții cu dizabilități neuromotorii. Centrul a fost amenajat într-un spaţiu închiriat la parterul unui bloc din Oradea, care s-a dovedit insuficient, în condiţiile în care azi aici sunt trataţi 140 copii, costurile - specialişti, chirie şi întreţinere - ridicându-se la peste 34.000 euro, lunar.

complex mihai nesu

Imagini cu complexul ridicat de Mihai Neșu doar din donaţii, pentru copiii cu dizabilități. Sursa foto Fundația Mihai Neșu

În 2019, fostul sportiv a decis să construiască în satul bihorean Cihei un complex unic în România, Complexul de recuperare „Sfântul Nectarie”, unde să fie îngrijiţi copii şi adulţi cu probleme motorii sau neurologice. Construcția a început în 2021, iar acum este aproape gata.

Cum va arăta Complexul de recuperare „Sfântul Nectarie”

Viitorul centru a fost gândit cu grădină senzorială, săli de aşteptare, locuri de joacă adaptate, o clădire pentru familiile venite din alte zone, spaţii pentru terapii cu animale şi terapie horticolă, precum şi un centru pentru alte tratamente la preţuri modice, familiile pacienţilor urmând să achite doar 30% din costurile totale.

În complex se află o cochetă biserică, realizată în stil bizantin, care a fost acoperită, termoizolată, hidroizolată și tencuită, are electricitate, încălzire, gresie, geamuri, clopot electrificat și este pictată în proporție de 70%.

Construcția Centrului de recuperare, întins pe 1.000 de metri pătrați, este finalizată atât la exterior, cât și la interior, are încălzire, corpuri și instalații sanitare, corpuri de iluminat, gresie pusă în proporție de 85% și gresie pe terasele exterioare.

Constructorii au finalizat şi terenul de minifotbal, dar şi arena de echitație. În spațiul din curtea complexului au fost plantați tei, frasini, stejari, brazi, chiparoși, trandafiri, lavanda, rozmarin, trandafiri, prunus, fotinia și alte plante. Complexul are, asfaltate și finalizate cu borduri, aleile din jurul clădirilor și parcarea, iar grădina senzorială a fost delimitată și pregătită cu hămucă.

Cum puteți să contribuiți

Cei care vor să-l ajute pe Mihai Neșu să termine construcția pot să direcționeze din impozitul pe venit ori din impozitul pe profit către Fundația Mihai Neșu, donând materiale sau bani, comandând hanorace, polare, tricouri, cărți MNF de pe site-ul fundaţiei ori donând, 2 euro lunar, prin sms.

Direcționați 3.5% din impozitul pe venit către Fundația Mihai Neșu completând online în maximum 2 minute formularul 230 aici. Dacă aveți o firmă de construcții, donați materiale, aflați mai multe informații trimițand un mesaj pe whatsapp la nr 0721366252.