Companiile româneşti ies la vânătoare de angajaţi

Companiile româneşti ies la vânătoare de angajaţi

Angajatorii români sunt printre cei mai optimişti din lume în ceea ce priveşte angajările pe care le vor face în următoarele trei luni.

Potrivit unui studiu Manpower, 43% dintre companiile din ţară vor să-şi sporească forţa de muncă în acest interval. Pe de altă parte, doar 7% dintre angajatori se aşteaptă să renunţe la o parte din personal, în timp ce 49% nu cred că vor face vreo schimbare.

La o delimitare pe regiuni, cei mai optimişti sunt angajatorii din nord-vestul ţării (42% cred că vor aduce mai mulţi oameni), urmaţi de cei din Bucureşti şi Ilfov, sud şi sud-est (fiecare cu 40%). Cele mai scăzute procente se înregistrează în vest şi în nord-est (cu câte 21%).

Cea mai puternică previziune netă de angajare (diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a numărului total de angajări şi procentul celor care văd o scădere) este în domeniul construcţiilor, urmată de industria extractivă şi de domeniul hoteluri şi restaurante. La polul opus se află sectorul energie electrică, gaze şi apă. Primii în Europa la perspective de angajare La nivel mondial, România se află pe locul 2 în ceea ce priveşte previziunea netă de angajare. Astfel, dintre cele 32 de ţări studiate, doar în Singapore se raportează o cifră mai mare - 60%. În acest clasament, România se află, cu 36%, la egalitate cu India şi Peru, însă este pe primul loc între ţările europene.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării Forţei de Muncă, publicat trimestrial, este unul dintre cele mai credibile din lume privind intenţiile de angajare.

Cercetarea se bazează pe intervievarea a 55.000 de angajatori din 32 de ţări, numai în ţara noastră fiind intervievaţi reprezentanţii a 841 de companii. Este prima oară când se realizează în România, Republica Cehă, Grecia, Guatemala şi Polonia. Următorul material va apărea pe 10 iunie 2008.

Ne puteți urmări și pe Google News