Companiile energetice aduc profit investitorilor pe bursă

Companiile energetice aduc profit investitorilor pe bursă

Marile companii de la Bursa de Valori Bucureşti au continuat să publice creşteri ale afacerilor şi profitului net pentru anul 2013. Câteva companii, în special din sectorul energetic, ar putea aduce investitorilor randamente bune şi în raport cu dobânzile bancare, iar coroborat cu potenţialul de creştere conform Reuters, câştigul anual agregat în aceste titluri s-ar putea ridica la 20%-35%.

Astfel, societăţile din sectorul energetic, care şi-au publicat rezultatele preliminare pe 2013, pot aduce investitorilor câştiguri de peste 20%, atât prin potenţialul de creştere a cotaţiilor acţiunilor pe bursă conform consensului Reuters, cât şi prin randamentul dividendului aferent profiturilor pe 2013, potrivit unei analize a casei de brokeraj Tradeville. Cele mai mari câştiguri anuale le-ar putea aduce companiile de stat Nuclearlectrica şi Transgaz, de circa 35%.

"Deşi Nuclearelectrica a reuşit cel mai mare profit net din istoria companiei, de 456 milioane lei, în contextul liberalizării pieţei energiei, acţiunile au suferit cea mai mare scădere de la începutul anului de la BVB, de aproape 20%. Astfel, pe lângă dividendul ce ar putea genera un randament brut de 14,8%, acţiunile Nuclearelectrica ar putea avansa cu 22,2% faţă de cotaţia din prezent, conform preţului-ţintă estimat de analiştii Tradeville (11 lei/acţiune), ceea ce înseamnă un câştig agregat de 37%. Consensul Reuters pentru Nucleareletrica este de 14 lei/acţiune", se arată în analiza citată.

În luna iulie a anului trecut, Transgaz Mediaş, compania de stat care deţine monopolul transportului de gaze naturale în România, a anunţat pe bursă că a pierdut 110,7 milioane de lei (25,2 milioane euro) în ur¬ma eşecului proiectului gazo¬duc¬tului Nabucco. În urma acestui anunţ, acţiunile companiei au scăzut foarte puţin la vremea respectivă.

"În cazul Transgaz (TGN), în ciuda unui provizion de 110 milioane lei constituit pentru eşecul proiectului Nabucco, compania a reuşit să obţină un profit net semnificativ peste cel programat, profit care, distribuit în proporţie de 85% conform legii, ar aduce investitorilor un randament brut de 12,6%. Pe lânga aceasta, acţiunile companiei au un potenţial de creştere de 22,3% în următoarele 12 luni, potrivit Reuters. Prin urmare, Transgaz ar putea genera un randament anual cumulat de 35%", se mai precizează în documentul citat.

De asemenea, OMV Petrom şi Transelectrica ar putea genera investitorilor randamente agregate de 20%-25%. OMV Petrom a reuşit cel mai mare profit realizat vreodată de vreo companie din România, de circa 1,1 miliarde euro, în creştere cu 22% faţă de 2012, iar Transelectrica a obţinut un rezultat net în urcare cu 370%. Astfel, pe baza unui dividend brut estimat la 0,03 lei/acţiune pentru OMV Petrom, respectiv la 1,87 lei/acţiune pentru Transelectrica, randamentul dividendului ar fi de 6,6%, respectiv de 11,7%. În plus, investitorii ar putea câştiga 18% din avansul cotaţiei OMV Petrom şi 8,1% din creşterea acţiunilor Transelectrica, conform preţurilor-ţintă Reuters, de 0,54 lei la SNP, respectiv de 17,28 lei la Transelectrica.

Un câştig anual brut de peste 20% ar putea aduce şi plasamentul în Fondul Proprietatea (FP), din trei direcţii: randamentul dividendului de 0,04-0,05 lei/acţiune (5%-6%), reducerea valorii nominale cu 0,05 lei (6%) şi potenţialul de creştere conform Reuters (9,8%).

Alte câştiguri de două cifre

Deşi a anunţat un profit net în scădere cu 33%, SIF Moldova (SIF2) ar putea plăti un dividend (estimat la 0,123 lei de analiştii Tradeville) care să genereze un randament brut de 8,7% faţă de preţul actual, iar potenţialul de creştere în următoarele 12 luni este de 7,7% (1,53 lei/acţiune, consensul Reuters).

Un spaţiu semnificativ de creştere conform Reuters prezinta acţiunile VISA, de 12,7%, până la 256 dolari/acţiune, la care se adaugă un randament brut al dividendului de 1,6%.

În ciuda faptului că a afişat un profit în scădere cu 10%, de aproape 190 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) ar putea distribui 50% din acesta, ceea ce ar aduce investitorilor un randament brut de 13%-14%.

Un câştig agregat de circa 10%-11% ar putea aduce şi investiţia în titlurile Daimler (DAI) şi Antibiotice (ATB), compus dintr-un randament al dividendului de circa 3,3%-3,4% şi un potenţial de creştere de circa 6,7%-7,2%.

Ne puteți urmări și pe Google News