Companii de top au pornit din Ungaria si Cehia

Companii de top au pornit din Ungaria si Cehia

Multe dintre companiile originare din tarile din Europa Centrala si de Est au reusit sa patrunda pe pietele internationale.

Ungurii de la OTP si MOL sau cehii de la CEZ si Skoda sunt doar cateva dintre exemplele cele mai apropiate. In retail, turcii de la Teknosa, companie ce comercializeaza electronice si electrocasnice si care face parte din gigantul Sabanci, a achizitionat la sfarsitul anului trecut reteaua autohtona de magazine de electrocasnice Cosmo si intentioneaza sa atace puternic piata romaneasca.

Skoda impinge Volkswagen

Skoda, cu sediul la Mlada Boleslav, aflat la 60 de kilometri nord-est de Praga, are un rol important atat in reusita companiei-mama - Volkswagen, care a preluat-o in urma cu 15 ani -, cat si pentru tara de origine. Marca Skoda este a doua, in privinta profitabilitatii, a grupului german Volkswagen dupa marca de lux Audi si a ajuns sa vanda in 2005 aproape jumatate de milion de masini pe toate meridianele globului. Pe de alta parte, Skoda realizeaza circa 3% din PIB-ul Cehiei.

Ultimul proiect de rasunet al companiei cehe de electricitate CEZ este constructia unei termocentrale si a unei mine in orasul bosniac Gacko. Investitia, in valoare de 1,5 milioane de euro, este cea mai mare a grupului cu sediul la Praga in strainatate. Cehii s-au extins si la noi si au preluat compania de distributie Electrica Oltenia. Compania ceha mai detine in regiune o termocentrala in Varna, trei companii de distributie din Bulgaria si doua termocentrale in Polonia.

Lideri maghiari

Mol este cea mai mare companie energetica ungara si a realizat achizitii in ultimul an in valoare de peste un miliard de dolari, in principal rafinarii din Europa de Est. Decizia de a miza cu precadere pe aceasta regiune a fost luata la nivelul grupului ungar datorita perspectivei mai bune asupra ratei de crestere economica si a consumului de carburanti in Europa Centrala si de Est decat in Europa Occidentala. Mol a fost unul dintre candidatii la privatizarea Petrom.

O alta companie maghiara ce s-a extins in regiune este banca OTP, care ocupa locul trei in Europa Centrala si de Est, avand o valoare pe Bursa de circa noua miliarde de euro. OTP a fost unul dintre cei doi finalisti la privatizarea CEC, dar  s-a retras pe ultima suta de metri, ramanand in Romania doar cu fosta Robank. Grupul maghiar mai detine una dintre cele mai mari banci din Bulgaria, DSK, dar si institutii mari in Croatia, Slovacia si Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News