Evenimentul Zilei > Social > Comorile doctorului Ion Chiricuţă
Comorile doctorului Ion Chiricuţă

Comorile doctorului Ion Chiricuţă

Doctorul Ion Chiricuţă a îngrijit oameni, le-a redat speranţa în viaţă, dar a fost şi un mare iubitor de frumos. A fost un colecţionar de artă împătimit.

 

Muzeul Naţional de Artă al României invită iubitorii de artă, marţi, 23 iunie, la ora 17.30, la o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia „Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă”, deschisă la Muzeul Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111).  Prezentarea este susţinută de Elena Ciocoiu, specialist în istoria artei.

Expoziţia ”Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă” cuprinde o selecţie de şaizeci şi cinci de obiecte de artă (picturi, lucrări de grafică, sculpturi, piese de mobilier şi textile) din colecţia renumitului medic oncolog Ion Chiricuţă.

 Unul dintre cei mai pasionaţi iubitori de artă ai secolului al XX-lea, Ion Chiricuţă a achiziţionat de-a lungul vieţii obiecte de artă tradiţională, de artă decorativă europeană şi lucrări de artă românească modernă semnate de autori precum: Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Ţuculescu, Alexandru Ciucurencu, Francisc Şirato etc.

Colecţia Ion Chiricuţă include, de asemenea, un bust în bronz al colecţionarului realizat de sculptorul Ion Irimescu şi un portret al acestuia de Corneliu Baba.

Expoziţia se poate vizita până pe data de 9 septembrie 2015.

 

Colecţionarul

 

Ion Chiricuţă (1918 – 1988) a urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi Chirurgie din Bucureşti şi din anul 1958 a preluat conducerea Institutului Oncologic din Cluj, unul dintre cele mai vechi din ţară. Acestuia i se datorează amplul proces de modernizare a clădirii şi construcţia unui nou sediu în anul 1964, care îi va purta numele: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.

Activitatea de bun organizator a profesorului Ion Chiricuţă a fost dublată de cea ştiinţifică, el publicând un număr impresionant de articole ştiinţifice, atât în ţară cât şi în străinătate. Devenit profesor de oncologie în anul 1971, Ion Chiricuţă a făcut parte din numeroase societăţi ştiinţifice internaţionale de prestigiu: Société Internationale de Sénologie, Organisation Mondiale de la Santé, Union Medicale Balkanique. În anul 1987 acesta a fost numit preşedinte de onoare al Congresului Mondial de Chirurgie Plastică din Paris, ca o încununare a tuturor reuşitelor sale în domeniul medical.