Un tribunal american a stabilit că urmașii colecționarilor evrei pot da în judecată Germania pentru artefactele obținute de la strămoșii lor în perioada nazistă.
Sentința tribunalului american a fost pronunțată la trei ani după ce o comisie germană a hotărât că proprietarii colecției – cunoscute ca Welfenschatz sau Comoara Guelfilor – au vândut de bună voie, fără a fi forțați de către naziști.
Însă tribunalul districtual din Washington DC a hotărât că urmașii proprietarilor au dreptul să depună o plângere pe teritoriul Statelor Unite în chestiunea colecției cumpărate de Dresdner Bank în favoarea lui Hermann Göring, în 1935.
Avocații petenților au salutat decizia, scrie site-ul World Jewish Congress. Este pentru prima dată când o instanță americană decide că Germania poate fi dată în judecată pentru a înapoia operele de artă furate, în temeiul Foreign Sovereign Immunities Act. Aceasta este o lege americană care stabilește limitele în care o țară suverană poate fi dată în judecată în tribunalele americane.
Vreme de mai mulți ani, urmașii consorțiului de colecționari evrei care au achiziționat colecția de 82 de piese în 1929 ca o investiție, au solicitat returnarea părții vândute lui Göring, estimând valoarea acesteia la 227 de milioane de dolari americani.
Comoara este expusă la Muzeul Bode din Berlin și se află în proprietatea Fundației Moștenirii Culturale Prusace.
Reacționând la decizia tribunalului american, Hermann Parzinger, directorul Fundației Prusace, a declarat că nu crede că acest caz este de competența unei instanțe din Statele Unite.
De asemenea, Parzinger a afirmat că Fundația va analiza argumentele juridice ale tribunalului din Washington și că nu crede că există dovezi care să demonstreze că a fost forba de o înstrăinare forțată.
Comoara Guelfilor este o colecție de artă bisericească medievală, care s-au aflat inițial la Catedrala germană din Braunschweig. Colecția a fost mutată în secolul XVII de la catedrală și a fost dispersată în anii 1930.