Comoara descoperită într-un sat de munte. Pământul din această zonă, printre cele mai bogate

Apuseni. Sursa foto: Facebook

Satul Ruda Brad din Apuseni, cunoscut anterior sub denumirile Musariu sau Ruda Musariu, era cu aproape un secol în urmă una dintre cele mai prospere zone aurifere din Europa.

Situat în apropierea municipiului Brad, satul Ruda Brad era un centru crucial pentru industria minieră din România, având în jur de 200 de familii de mineri.

Comoara descoperită într-un sat din Apuseni

Regiunea era extrem de bogată în aur, cu zăcăminte extinse pe sute de metri, permițând descoperirea de bulgări de aur pur.

În anii 1940, în satul din Apuseni a fost găsită o pepită remarcabilă de 53 de kilograme.

La 6 decembrie 1947, s-a găsit o pepită de 53 de kilograme de aur masiv, într-o lentilă de minereu de o bogăţie excepţională. După cum relatează cei care au avut ocazia să lucreze la extragerea aurului din asemenea puncte de concentrare, spectacolul oferit de natură era fantastic.

Pare de necrezut că este posibilă prezenţa atâtor forme, în care imaginaţia găseşte asemănări izbitoare de flori, plante, insecte, animale sau obiecte create de mâna omului”, potrivit geologului Grigorie Verdeş.

Satul Ruda Brad. Sursa foto: Wikipedia/ Rob Lavinsky

Declinul satului a început în anii 2000

Declinul satului din Apuseni, care a prosperat datorită resurselor aurifere, a început în anii 2000, odată cu închiderea minelor de aur din zona Bradului, din Munții Metaliferi.

Aproximativ 600 de locuitori, majoritatea mineri, au început să se mute treptat în alte regiuni ale țării.

Zăcămintele extrase din minele de la Musariu conțineau șase grame de aur fin la tonă

Minereurile extrase din minele de la Musariu din Apuseni aveau un conținut de șase-șapte grame de aur fin per tonă.

Din această cantitate, se puteau obține 4,5 grame de aur pur pe tonă prin procesul de amalgamare, conform datelor furnizate de societatea minieră Mica. Totuși, unele zăcăminte erau considerabil mai bogate.

Mineri. Sursa foto: Neville Petersen | Dreamstime.com

„Din această mină s-au scos din anul 1909, 507.000 tone de minereu, din care s-au extras 8.887 de kilograme de aur fin, aceasta însemnând în medie 15,5 grame de aur pe tonă.

Greutatea acestor filoane variază de la 3 grame la 10 grame, iar uneori la un kilogram de aur compact. Înălțimea lor variază între un centimetru la un metru, uneori cele mai subțiri sunt cele mai bogate în aur, iar lungimea lor variază de la 200 la 400 metri”, arăta societatea minieră Mica, despre satul din Apuseni, potrivit Adevărul.