Ministerul de Interne de la Paris a publicat bilanțul infracțional al Franței pe anul 2019. A făcut-o cu o discreție care nu caracterizează de obicei autoritățile franceze, gata să organizeze din te-miri-ce o conferință de presă pentru a se lăuda cu performanțele lor.
Surdina pusă anul acesta este perfect explicabilă: bilanțul este catastrofal și esste publicat cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile municipale.
Practic, se constată o înrăutățire la toți indicatorii, dar în special la infracțiunile cu violență.
Bilanțul, dat publicității prin intermediul departamentului său statistic, SSMI, recunoaște:
„La fel ca în 2018, loviturile și rănirile voluntare asupra persoanelor de 15 ani sau mai mult înregistrează în 2019 o creștere puternică (+8%).”
Același lucru în cazul violențelor sexuale:
„După un an 2018 marcat la nivel național de o creștere simțitoare (+19%), anul 2019 prezintă de asemenea o sporire foarte importantă a acestor violențe (+12%).”
În ceea ce privește distribuirea geografică:
„Toate regiunile franceze au cunoscut creșteri ale numărului de violuri, agresiuni și hărțuiri sexuale înregistrate de forțele de ordine în 2019, în special Corsica, Centre-Val-de-Loire, Auvergne-Rhone-Alpes și Noua Aquitanie.”
Există și un aspect pozitiv:
„Cu excepția violențelor intrafamiliale, creșterea loviturilor și rănirilor voluntare a fost de numai +4% (față de +6% în 2018.”
Profesorul de criminologie Alain Bauer, care a creat în timpul lui Sarkozy Observatorul Național al Delincvenței, este fără echivoc:
„Este cel mai prost bilanț de mulți ani încoace!”, spune el, citat de Le Figaro.
Și Bauer explică:
„Aceste cifre sunt cât se poate de elocvente. Violențele care escaladează nu sunt doar cele legate de menținerea ordinii publice. Este vorba de toate tipurile de violențe, provocând temerea unei reîntoarceri cu aproape patruzeci de ani în urmă, cel puțin în ceea ce privește domeniul omuciderilor și al tentativelor de omucidere.”
„Numărul omuciderilor crește net în 2019 (970 de victime), în timp ce se stabilizase în ultimii doi ani”, recunoaște bilanțul MI.
Este vorba de o creștere de 8,5% într-un an.
Iar această realitate criminală este completată de tentativele de omor: după cum explică Alain Bauer, „o crimă ratată nu poate ascunde intenția de a ucide”.