Comitetul Executiv al PSD se reunește duminică. Lista Cabinetului Ponta IV și puterea baronilor, pe agendă

Comitetul Executiv al PSD se reunește duminică. Lista Cabinetului Ponta IV și puterea baronilor, pe agendă

Comitetul Executiv al PSD a fost convocat duminică, la Palatul Parlamentului, ora 16.00, pentru a valida ista Cabinetului Ponta IV. Ședința va fi urmată, începând cu ora 18.00, de reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD. Noua formulă guvernamentală ar trebui definitivată în această seară, când vor avea loc noi discuții, în special cu liberalii lui Călin Popescu Tăriceanu.

Social-democrații se vor reuni duminică în ședința Comitetului Executiv, care are ca principal subiect pe agendă validarea Cabinetului Ponta IV. Lista noilor miniștri ar urma să fie transmisă luni Parlamentului, iar Birourile permanente ale celor două Camere vor stabili calendarul audierii miniștrilor la comisiile de specialitate și data la care va avea loc votul de încredere.

Lista noului guvern nu este încă definitivată, în condițiile în care liberalii din formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu nu au renunțat încă la revendicările pe care le au în privința portofoliilor. 

Un alt motiv de dispute în interiorul PSD este legat de propunerea președintelui executiv Liviu Dragnea referitoare la reducerea puterii baronilor. Deschiderea discuției privind baronii locali în condițiile în care poziția lui Victor Ponta este din ce în ce mai slăbită și chiar înaintea unui nou vot de încredere în Parlament ar putea genera noi tensiuni în partid. 

Dragnea a susţinut, vineri, că funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean acumulează prea multă putere politică şi administrativă, el afirmând că se impune separarea funcţiei politice de cea administrativă,  la nivel local.

”Vreau să explic de ce am ieşit cu această propunere şi de ce o susţin: ceea ce se vede la televizor în ultimele zile şi nu numai în ultimele zile, reprezintă efectul. O abordare serioasă are ca ţintă cauzele. Şi noi discutăm de două lucruri: există percepţia că este acumulată prea multă putere într-o funcţie, respectiv funcţia de preşedinte de CJ - şi politică şi administrativă. Şi în opinia mea, pe care o susţin şi care are din ce în ce mai mulţi susţinători, trebuie separate aceste două funcţii”, a spus Dragnea, citat de Mediafax.

Întrebat dacă deţinerea simultană a funcţiei de premier şi de preşedinte de partid, cum este cazul actual al luiVictor Ponta, nu înseamnă tot acumularea de prea multă putere, Dragnea a răspuns: ”Nu, în opinia mea, primul-ministru care e şef de partid dă mai multă greutate Guvernului şi mai multă stabilitate Guvernului”.

Mai mulți social-democrați au ieșit public să susțină ideea avansată de Dragnea. Totuși, liderii din teritoriu nu privesc cu ochi buni reducerea puterii lor. Unul dintre cei mai vocali opozanți ai propunerii lui Dragnea a fost șeful CJ Vrancea, Marian Oprișa care a spus că propunerea ca preşedinţii de consilii judeţene să nu mai poată fi şi lideri ai organizaţiilor judeţene ale PSD este oportună doar dacă același princpiu este aplicat și la nivel central, astfel încât premierul şi vicepremierul să nu mai deţină funcţii de prim rang în ierarhia PSD.

Aceeași poziție a avut-o și eurodeputatul Cătălin Ivan, președintele PSD București, sector 1. "Eu cred că, din păcate, în loc să privim cu demnitate rezultatul alegerilor, să tragem concluziile şi să construim mai departe, nu facem decât să ne acoperim de penibil. Nupreşedinţii de Consilii Judeţene au fost problema, nici pe departe. S-au făcut greşeli foarte mari, greşeli individuale în echipa strategic din jurul lui Victor Ponta şi acolo ar trebui să căutăm vinovaţii, nu în altă parte. (...) Dacă tot vorbim de un principiu, cred că trebuie să vorbim de acelaşi principiu pentru toţi membrii partidului, deci nici dl Liviu Dragnea n-ar avea cum să fie, conform logicii sale, şi vicepremier şi preşedinte executiv la partid".

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News